Divoké počasí v Česku: Přes den i 14 stupňů a přeháňky, v noci dorazí mráz a sníh

Přízemní mrazíky, ilustrační fotka

Počasí (8.11.2023 6:10)

Nejvyšší teploty se v následujících dnech budou pohybovat mezi 8 až 14 °C. O víkendu ale přijde ochlazení a na teploměru naměříme maximálně devět stupňů. V noci pak mohou teploty klesnout i pod bod mrazu. Odborníci Českého hydrometeorologického ústavu zároveň předpovídají přeháňky, které budou ve vyšších oblastech i sněhové.

Do střední Evropy a nad Balkán se od jihozápadu přechodně rozšíří výběžek vyššího tlaku. Ve středu se očekává proměnlivá oblačnost a místy se vyskytnou přeháňky. Později odpoledne a večer od jihozápadu bude oblačnosti ubývat. Nejvyšší teploty dosáhnou 8 až 12 °C. Vát bude mírný západní vítr rychlostí 3 až 7 m/s, který v Čechách ojediněle v nárazech dosáhne rychlosti kolem 15 m/s. Večer ale zeslábne.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svět zažívá nejteplejší rok v historii. Sledujeme výjimečné anomálie, popsala expertka

Noc na čtvrtek bude jasná až polojasná, ráno se ojediněle vytvoří mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší teploty klesnou na 4 až 0 °C, při uklidnění větru až na −2 °C. Vát bude slabý jižní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

Ve čtvrtek bude skoro jasno až polojasno, ráno a dopoledne se ojediněle vyskytnou mlhy nebo nízká oblačnost. Večer se na severozápadě místy očekává slabý déšť. Nejvyšší teploty dosáhnou 9 až 14 °C, při déletrvající nízké oblačnosti se ale budou pohybovat jen kolem 7 °C. Povane slabý jižní až jihovýchodní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Na pátek meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu předpovídají zataženou až oblačnou oblohu. Na Moravě a ve Slezsku a postupně i na většině území se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou 7 až 11 °C. Vát bude slabý, přechodně mírný jihozápadní až jižní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Oblačno až zataženo bude také v sobotu. Místy se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Nad 800 m budou  srážky většinou sněhové. V noci teploty klesnou na 5 až 1 °C, při zmenšené oblačnosti až na −2 °C. Během dne pak vyšplhají na 5 až 9 °C. Vát bude slabý, přechodně mírný západní až severozápadní vítr rychlostí 3 až 7 m/s.

Také v neděli by mělo být oblačno až zataženo. Místy se objeví občasný déšť nebo přeháňky, které budou nad 700 m smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty dosáhnou 4 až 8 °C. Povane mírný západní vítr rychlostí 3 až 7 m/s.

Tagy: