Velký zátah na Olomoucku. Policie zadržela kvůli veřejným zakázkám politiky i podnikatele

Policisté v kauze možného ovlivňování veřejných zakázek v oblasti dopravních staveb na území Olomouckého kraje obvinili 13 lidí. Většina z nich se trestných činů dopustila ve prospěch organizované zločinecké skupiny, uvedlo na webu Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Olomouci. Obvinění jsou u výslechu, o případném návrhu na vazbu se teprve bude rozhodovat, uvedli žalobci. Podle informací ČTK jsou mezi zadrženými politici i podnikatelé.

Obvinění je výsledkem pondělní razie detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu na krajském úřadě, přerovské radnici či na Správě silnic Olomouckého kraje. Detektivové si vyžádali také dokumenty z krajské správy Ředitelství silnic a dálnic.

Obvinění čelí trestným činům, jako je zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, za pletichy v souvislosti se zadáním veřejné zakázky, za přijetí úplatku, podplácení, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby.

„Jedná se o trestné činy dílem dokonané a dílem ve stadiu pokusu. Většině obviněných je kladeno za vinu spáchání těchto trestných činů ve prospěch organizované zločinecké skupiny a rovněž i trestný čin účasti na organizované zločinecké skupině,“ uvedl olomoucký vrchní žalobce Radim Dragoun.

Detektivové z NCOZ spustili akci v pondělí časně ráno, když začali prohledávat kanceláře na olomouckém krajském úřadu a na přerovské radnici. Zaměřili se nejen na kancelář hejtmanova náměstka pro dopravu Michala Záchy (ODS), který je zároveň přerovským uvolněným radním, ale i na odbor dopravy. Informace získávali také od pracovníků z odboru investic.

Zasahovali na Správě silnic Olomouckého kraje, detektivové si rovněž vyžádali dokumenty z krajské správy Ředitelství silnic a dálnic. Všichni obvinění byli zadrženi jako podezřelé osoby, doplnil Dragoun.

Tagy: