
Úroda meruněk v ohrožení? Počasí může opět škodit, sadaři se po špatných letech děsí ztrát
Polský restauratér Tomasz Kwiek zpochybňuje aktuální tvrzení Agrární komory ČR, že polské potraviny jsou nejškodlivější z celé Evropské unie. „Je to spíš naopak, polské potraviny patří k nejlepším v Unii. Dobrou českou klobásu jsem ale ještě nikdy nejedl,“ provokativně říká v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.
Vepřové maso bude dražší. Může za to mutace afrického prasečího moru v Číně, kvůli níž je celosvětově nedostatek vepřového. Vyšší cenu za maso i uzeniny u nás pocítíme po Velikonocích.
Vepřové maso je nejdražší za posledních deset let. Cena stoupá dlouhodobě a momentálně na ni mají vliv i další dva faktory: prasečí mor v Číně a grilovací sezóna. „Jelikož je hlavní grilovací sezóna, šla cena jako každý rok nahoru. Je velká poptávka a nedostatek masa,“ vysvětluje řezník Pavel Voborský.
V České republice v současnosti prudce zdražuje vepřové. V nadcházejících měsících se přidá také zdražování kuřecího nebo hovězího masa. Češi totiž budou ve svém jídelníčku stále dražší vepřové nahrazovat jiným druhem masa, v prvé řadě právě kuřecím a hovězím. To vyvolá tlak na růst cen právě i těchto dalších druhů masa.