Vepřové maso je nejdražší za posledních deset let
Vepřové maso je nejdražší za posledních deset let. Cena stoupá dlouhodobě a momentálně na ni mají vliv i další dva faktory: prasečí mor v Číně a grilovací sezóna. „Jelikož je hlavní grilovací sezóna, šla cena jako každý rok nahoru. Je velká poptávka a nedostatek masa,“ vysvětluje řezník Pavel Voborský.
Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy pokryje česká výroba vepřového pouze 40 procent z celkové poptávky. „V Čechách by mohly ceny klesnout, pokud by konečně čeští zemědělci místo planých řečí dokázali navýšit produkci vepřového. Dokud nebude alespoň dvojnásobná, budeme bohužel mít stejné ceny jako jinde v Evropě,“ dodal.
Zemědělský svaz ale české producenty brání. Tuzemští zemědělci prý pracují pod cenou a jsou to obchodní řetězce, které tlačí cenu masa nahoru. „Jsme v situaci, kdy je v České republice cena u zemědělců jako v roce 2019, ale v obchodech je maso o 11 procent dražší,“ řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.
Pro ekonomku Ilonu Švihlíkovou situace s masem není v pořádku. „Každý váš druhý řízek bude dovážen ze zahraničí, to není důstojné pro zemi s takovou historickou tradicí a možnostmi,“ řekla.
V tabulce najdete aktuální ceny vepřového masa na pultech obchodů. Nejlevněji pořídíte bůček, a to za 107 korun. Cena krkovice se blíží 140 korunám. Zákazníci se ale podle řezníka Pavla Voborského začali více zajímat o kvalitu masa než o to, kolik zaplatí. Za poslední rok se cena vepřového zvýšila o 10 procent, za 10 let potom téměř o 50 procent.
Kýta bez kosti | 146 Kč / 1 kg |
Krkovice | 139 Kč / 1 kg |
Plec | 131 Kč / 1 kg |
Bůček | 107 Kč / 1 kg |
Pečeně | 140 Kč / 1 kg |