Během deseti let se cena vepřového masa zvedla o 50 procent. Letos je nejdražší

Vepřové maso.

Vepřové maso je nejdražší za posledních deset let

Vepřové maso je nejdražší za posledních deset let. Cena stoupá dlouhodobě a momentálně na ni mají vliv i další dva faktory: prasečí mor v Číně a grilovací sezóna. „Jelikož je hlavní grilovací sezóna, šla cena jako každý rok nahoru. Je velká poptávka a nedostatek masa,“ vysvětluje řezník Pavel Voborský.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy pokryje česká výroba vepřového pouze 40 procent z celkové poptávky. „V Čechách by mohly ceny klesnout, pokud by konečně čeští zemědělci místo planých řečí dokázali navýšit produkci vepřového. Dokud nebude alespoň dvojnásobná, budeme bohužel mít stejné ceny jako jinde v Evropě,“ dodal.

Zemědělský svaz ale české producenty brání. Tuzemští zemědělci prý pracují pod cenou a jsou to obchodní řetězce, které tlačí cenu masa nahoru. „Jsme v situaci, kdy je v České republice cena u zemědělců jako v roce 2019, ale v obchodech je maso o 11 procent dražší,“ řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Pro ekonomku Ilonu Švihlíkovou situace s masem není v pořádku. „Každý váš druhý řízek bude dovážen ze zahraničí, to není důstojné pro zemi s takovou historickou tradicí a možnostmi,“ řekla.

V tabulce najdete aktuální ceny vepřového masa na pultech obchodů. Nejlevněji pořídíte bůček, a to za 107 korun. Cena krkovice se blíží 140 korunám. Zákazníci se ale podle řezníka Pavla Voborského začali více zajímat o kvalitu masa než o to, kolik zaplatí. Za poslední rok se cena vepřového zvýšila o 10 procent, za 10 let potom téměř o 50 procent.

Kýta bez kosti 146 Kč / 1 kg
Krkovice 139 Kč / 1 kg
Plec 131 Kč / 1 kg
Bůček 107 Kč / 1 kg
Pečeně 140 Kč / 1 kg

Tagy: