Potravinová válka: Dobrou českou klobásu jsem ještě nejedl, říká známý polský restauratér

Polský restauratér Tomasz Kwiek zpochybňuje aktuální tvrzení Agrární komory ČR, že polské potraviny jsou nejškodlivější z celé Evropské unie. „Je to spíš naopak, polské potraviny patří k nejlepším v Unii. Dobrou českou klobásu jsem ale ještě nikdy nejedl,“ provokativně říká v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Tomasz Kwiek se po celém Polsku zviditelnil loni v lednu, když v lockdownu odmítl zavřít vyhlášenou restauraci, čímž zažehl jiskru k protestnímu hnutí hospodských. Nezpochybňoval infekci COVID-19, nechtěl si ale nechat vzít ústavní právo svobodně podnikat.

Než se zeptám na kvalitu polských potravin, prozraďte, jaké důsledky měl loňský protest, když jste odmítl zavřít restauraci U Trzech Braci (U Tří bratrů) v polském Cieszyně? Připomínám, že postupně se k vašemu protestu přidaly stovky podniků po celé zemi.

Společně se svými bratry Aleksandrem a Sławomirem, kteří jsou spoluvlastníky restaurace, jsme se loni na počátku ledna odmítli podřídit opatření hygieniků, kteří nařídili zavřít restaurace v Polsku. Naše reakce vyvolala policejní manévry, u podniku se jednoho dne shromáždilo 12 policejních vozů a 50 policajtů. Vysvětlovali jsme jim, že svobodné podnikání nám zaručuje ústava. Reagovali, že dostaneme pokutu ve správním řízení. Podnik nám ale nezavřeli, ani nás neodvedli v poutech, restaurace zůstala otevřena po celý lockdown.

Pokutu od hygieny jste tedy nedostali?

Dostali, museli jsme zaplatit 30 tisíc zlotých (165 tisíc korun). Vzápětí jsme se obrátili na soudy, které nám daly za pravdu. Hygiena se nyní odvolává až k nejvyššímu soudu, nemyslím si však, že prohrajeme, takže tu pokutu nám jednou budou muset vrátit. Šlo nám o princip a soud uznal, že pokuta byla udělena neprávem.

Zaznamenal jste v poledních dnech, že z Česka opět zaznívají hlasy, které tvrdí, že kvalita polských potravin je nejhorší v Evropě?

Zaznamenal, je to pořád stejná písnička.

Právě proto, že jste v Polsku za vyhlášeného rebela, kterého se však zastala justice, nás zajímá vaše reakce na aktuální prohlášení Agrární komory České republiky. Její viceprezident Martin Ludvík řekl: „Polské potraviny jsou nejškodlivější z celé Evropské unie a je potřeba, aby to spotřebitel skutečně zvažoval při jejich nákupu.“ Jsou polské potraviny nejhorší v Unii?

Mám přesně opačný názor. Polské potraviny jsou jedny z nejkvalitnějších v Evropě. Od chleba až po klobásy. Mám třeba spoustu známých v Německu, kteří v Polsku kupují chléb i na týden dopředu. Kdo ochutnal německý chléb, ten mi dá určitě za pravdu, že se někdy skoro nedá jíst.

A co český chléb? Nezabývejme se ale pečivem v supermarketech.

Rozmražené pečivo je v polském i českém Lidlu velmi podobné, o tom se přít nechci. Provozuji restauraci nedaleko českých hranic v polském Cieszyně, takže mohu srovnávat kvalitu chleba na polské i české straně v obyčejných obchodech a v malých pekárnách. Preferuji chléb z polských pekáren, ten český je mnohem dřív gumovější než ten polský. Ten náš si kvalitu dokáže udržet i celý týden. Výraznější rozdíly v kvalitě ale vidím spíš u jiných druhů potravin.

U jakých?

V Česku jsem třeba ještě nikdy v životě nejedl dobrou klobásu.

No to je hodně silné tvrzení, které asi naštve řadu českých řezníků.

Mluvím o oficiálních prodejnách uzenin, na domácích zabíjačkách je asi kvalita vyšší. Ale když ochutnávám klobásy z běžných českých řeznictví, tak jsem zklamán. Ty naše jsou tisíckrát lepší, kvalitou i chutí.

Jenže Češi v Praze, Brně či Jihlavě mají o polských klobásách představu podle kvality některých polských uzenin v českých supermarketech. Bohužel, řetězce zajímá cena a Poláci prý pro Čechy vyrobí klidně i uzeniny, které by sami nejedli. Je to pravda?

Samozřejmě, Poláci jsou rození obchodníci a splní každou objednávku. Sami by to nevzali do pusy. Podobně se chovají třeba Italové, také vám vyrobí cokoliv podle vaší objednávky. Jestli si český obchodník objedná v polském masokombinátu klobásy s obsahem masa 60 procent, tak co asi může být v těch zbylých čtyřiceti? Leda tak sója a toaletní papír, když to přeženu.

Náš zákazník, náš pán, říká se v Česku. Do polských obchodů s potravinami se takové podřadné výrobky nedostanou?

Nevím, já je určitě nekupuji. Obecně je ale kvalita našich uzenin i masa mnohem lepší než u vás.

Jenže o polském mase v České republice kolují přímo hororové historky. I teď byla znova připomenuta kauza z roku 2012, kdy polští producenti nasypali do potravin několik tisíc tun posypové soli namísto té kuchyňské. To není problém?

Vyšetřovatelé tehdy zjistili, že žádný výrobce potravin nepoužíval posypovou sůl záměrně, to by asi nikdo neudělal. Skupina podvodníků balila posypovou sůl do obalů označených jako potravinářská sůl. Prokuratura navíc rozhodla, že nešlo o trestný čin, neboť falešně zabalená posypová sůl splňovala stejné normy jako ta potravinářská. Sůl jako sůl, ani ta technická nemohla nikoho ohrozit na zdraví.

Češi ale kvůli technické soli v roce 2012 bedlivě zkoumali různé polské výrobky. Zdraví škodlivou sůl nenašli, přesto tehdejší ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) podal trestní oznámení na neznámého pachatele, který technickou sůl použil.

Nezlobte se, ale zameťte si napřed před svým prahem. Vidím dost velký rozdíl mezi takzvanou kauzou s posypovou solí a skutečnou kauzou, která se v Česku odehrála také v roce 2012. Myslím tím metanolovou aféru, která u vás zabila skoro padesát lidí. Čeští výrobci tehdy zcela záměrně vypustili na trh pančovaný alkohol, který obsahoval smrtelně jedovatý metanol. Bohužel, když mají čeští zemědělci a producenti potravin nějaké ekonomické problémy, vždycky se u vás vytahuje protipolská karta. A pokaždé se připomene i kauza posypová sůl, která žádnou kauzou nebyla.

Opět je na stole i kauza polských jatek Ostrów Mazowiecka z roku 2019. Tam poráželi nemocné krávy, 300 kilogramů masa se vyvezlo i do Česka a ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) tehdy ostře napadl celý systém polského masného průmyslu i veterinární správy. A de facto vyzval Čechy k bojkotu polských potravin. Závadnost zadrženého masa se sice neprokázala, ale v pořádku to přece nebylo?

Polsko vyváží asi 400 tisíc tun hovězího ročně, tohle byl exces, který při tak velké produkci prostě může nastat, šlo o selhání jedinců. Řadíme se mezi pět největších agrárních producentů v Evropské unii, klíčový je právě export masa. Jsme největšími producenty drůbežího masa v Unii a třetími největšími pěstiteli brambor. To všechno samozřejmě nerada vidí česká konkurence, přitom jste na dovozu závislí.

To je pravda. Pokud jde o maso, tak podle Českého statistického úřadu jsme soběstační jen asi z padesáti procent. Polovina spotřebovaného masa se tak musí dovézt, nejčastěji právě z Polska, Německa či Španělska. Jinými slovy – každý druhý vepřový řízek v Česku pochází z německé kotlety a stejně tak každý druhý kuřecí šnycl z polské drůbeže. Takže ta kampaň proti polským potravinám má podle vás i politický aspekt?

Ano, proto se pořád opakuje. A hodí se i teď, kdy Česko očekává mimořádně vysokou inflaci a zdražují se potraviny. V takových případech je třeba lidem předhodit nějakou oběť. Vysvětlit, kde je problém. A problémem jsou polské potraviny, údajně nejméně kvalitní v celé Evropské unii. To je směšná propaganda.

Ale účinná, třeba v Plzni, Českých Budějovicích anebo v Praze asi nic moc pěkného o polských potravinách opravdu neuslyšíte.

To je mi jasné, realitu znají jen lidé žijící přímo u polských hranic, kteří dobře vědí, že v Polsku nakoupí kvalitnější potraviny než doma. A to dokonce za příznivější ceny. Obyvatelé vnitrozemí jsou vydaní napospas propagandě, kterou nejméně v poslední dekádě vedou všechny české vlády, jak to dokazuje i aktuální prohlášení Agrární komory ČR. Nic moc se tedy asi nezmění ani s novou vládou v Česku.

Kde kupujete hovězí pro vaši restauraci U Trzech Braci?

V Česku určitě ne, polské hovězí má rozhodně lepší kvalitu než to vaše. Jezdím na svoje oblíbená jatka, kde většinou zpracovávají maso z drobných chovů. V Polsku nebylo ani za minulého režimu zakázáno soukromé hospodaření, tak jak tomu bylo u vás. Menší sedláci přežili i komunismus, a to je určitě i jeden z důvodů, proč masu rozumíme víc než Češi. Jednoduše lépe víme, jak má vypadat dobré maso. Na polském venkově je pořád běžné, že někdo vykrmí dvě, tři krávy a prodá je na jatka. Já kupuji jen svíčkovou na steaky, zrovna dneska jsem přivezl z těch jatek dvanáct kilo. Je to nádherné maso, pojďte se podívat do kuchyně.

Vypadá opravdu výborně.

A teď vám ukážu video, které jsem včera našel na Facebooku. Je to prezentace jedné restaurace tady kousek na české straně, ale nebudu ji jmenovat. Vidíte ten tatarák (Tomasz Kwiek pouští video), nepřipadá vám něčím netypický?

Místy má takový šedavý až černý povlak anebo nádech, prostě divnou barvu...

Tatarák musí být červený! Jak začíná šedivět a černat, není něco v pořádku, tak už ho nikdo nesmí prodávat, to je o zdraví. Asi jim to tam leželo dva dny, anebo je to z masa, které už se kazilo před zpracováním, možná navíc z mraženého. Nechápu, jak to mohou nabízet přes sociální sítě.

Nevím, jak bych teď tu českou restauraci bránil.

Před časem jsem dostal podobně špatný tatarák v jedné restauraci u Brna. Ale upřímně, vyprodukujeme sice lepší hovězí, i u nás se ale najdou mezi restauratéry a kuchaři různí spekulanti, kteří se snaží spotřebovat cokoliv, tedy i maso za hranicí spotřeby. Proto je nejlepší, když zákazník na přípravu jídla vidí rovnou od stolu, takto jsme navrhli i naši restauraci. Každý se může podívat přímo do kuchyně, jak vypadá maso na steak, než ho dostane na stůl.

Nakupujete někdy potraviny do kuchyně i v okolních polských krámech?

Samozřejmě, třeba k některým řezníkům v okolí mám velkou důvěru, nakupuji tam občas kuřecí prsa či vepřovou panenku.

Polsko má Balt, takže i mořské ryby. Ale co baltské ryby u českých hranic?

Upřímně, baltskou rybu je nejlepší sníst přímo na Baltu. Někdy je tam skvěle grilují i v nějaké obyčejné dřevěné přístavní boudě, jindy je i v lepším podniku smaží na přepáleném oleji, ale to jsou drobnosti. Celkově je u moře skvělá nabídka, takže pokud mám doporučit polské ryby, tak přímo u moře.

Po zdrcující kritice českých potravin mě těší alespoň jedna věc. Že čepujete pivo z domácího českého pivovaru.

Rozhodně jsem nechtěl, aby to moje povídání vyznívalo tak, že v Polsku máme všechny potraviny nejlepší. A že všechny české jsou špatné. Tak tomu určitě není. Jen aktuálně bráním polskou produkci před propagandou, která opět zaznívá z Česka.

Tagy: