Verstappenova nadvláda pokračuje. V Kanadě zvítězil potřetí za sebou, druhý byl Norris

Nizozemský jezdec Max Verstappen z Red Bullu vyhrál deštěm ovlivněnou Velkou cenu Kanady formule 1 a vybojoval v Montrealu třetí triumf za sebou. Druhý skončil Lando Norris z McLarenu, třetí byl George Russell z Mercedesu.

Šestadvacetiletý Verstappen vybojoval v závodě, v jehož průběhu vyjel dvakrát na trať safety car, šesté vítězství v sezoně a jubilejní 60. v kariéře. Upevnil si vedení v čele šampionátu a míří za ziskem čtvrtého titulu mistra světa za sebou. Před druhým Charlesem Leclercem z Ferrari, který závod nedokončil, vede už o 56 bodů.

Po startu na mokré trati se udržel v čele Russell před Verstappenem. Oba jezdci sice zajeli v sobotní kvalifikaci identický čas, díky tomu, že ho ale britský jezdec dosáhl dříve, začínal z pole position on.

ČTĚTE TAKÉ: Boom hokeje v Česku? Kroužek pro dítě vyjde na deset tisíc měsíčně, hraje se i o víkendech

V prvních kolech se dařilo pilotům Haasu. Zatímco většina jezdců nasadila pneumatiky do přechodných podmínek, Kevin Magnussen a Nico Hülkenberg začali na „mokré“ směsi. Magnussen se propracoval ze 14. příčky na čtvrtou, Hülkenberg poskočil ze 17. místa na desáté. Oba ale museli později do boxů a opět z desítky vypadli.

Na osychající trati se rozhořel boj o vedení. Ve 20. kole se Norris dostal nejprve před Verstappena a brzy na to předjel i Russella. Brit vzápětí neudržel ani druhou příčku před Verstappenem.

Problémy měl i Carlos Sainz

Ve 25. kole havaroval Logan Sargeant a na trať musel poprvé safety car. Na načasování výjezdu zpomalovacího vozu doplatil Norris, který nestačil zajet na rozdíl od soupeřů do boxů včas a po pozdější zastávce se vrátil na trať třetí za Verstappenem a Russellem.

Ve 30. kole začalo znovu lehce pršet. Leclerc jedoucí na tvrdých gumách musel přezout a propadl se na chvost. Monačan poté odstoupil a poprvé v sezoně vyšel bodově na prázdno.

Trať časem opět osychala a 26 kol před koncem začali jezdci přezouvat na pneumatiky do suchých podmínek. Na trati zůstal nejdéle Norris, ale i on zajel později do boxů. Verstappena za sebou sice neudržel a při návratu na trať dostal smyk, pokračoval ale na druhém místě.

V 53. kole přišel nejprve o zadní křídlo Sergio Pérez a brzy na to dostal smyk Carlos Sainz, jenž „s sebou vzal“ také Alexandera Albona. Na trať vyjel opět safety car.

Verstappen udržel po restartu vedení a vypracoval si více než třísekundový náskok. Ještě sedm kol před koncem byl třetí Oscar Piastri, australský pilot McLarenu ale pozici neudržel. Dostali se před něj Russell i Lewis Hamilton. Interní souboj jezdců Mercedesu zvládl lépe Russell a poprvé v sezoně se dostal na stupně vítězů.

Mistrovství světa F1 bude pokračovat za dva týdny Velkou cenou Španělska.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Přehodnotil jsem pohled na život. Příští sezónu má Jágr v plánu překonávat rekordy

Tagy:
Kanada Formule 1 Max Verstappen George Russell Lando Norris