Boom hokeje v Česku? Kroužek pro dítě vyjde na deset tisíc měsíčně, hraje se i o víkendech

Hokej je časově i finančně náročný kroužek.

Hokej jako koníček

Jsou to dva týdny, co se čeští hokejisté stali mistry světa. Zimní sport zažije proto podle predikcí odborníků nárůst zájmu u dětí. Redakce CNN Prima NEWS zjišťovala, na kolik peněz i času vychování malého hokejisty přijde.

Chcete-li vychovat budoucího Jaromíra Jágra nebo Davida Pastrňáka, je důležité začít s hokejovým tréninkem co nejdříve. Ideálně mezi čtvrtým a pátým rokem života.

ČTĚTE TAKÉ: Světová smetánka proti krysám na ledě. Finále hokejové NHL slibuje úžasnou podívanou

„Děti se mohou přihlásit i v pozdějším věku, například až ve dvanácti letech. Hokej je ale specifický sport, a v takovém případě mezi dětmi vzniká díra ve výkonnosti. Ta se špatně dohání,“ vysvětlil trenér HC Kobra Praha Šimon Antončík.

Rodiče potvrzují, že hokej je skoro rodinný závazek. „Chce to určitě odříkání, ale když se chce, dá se to zvládnout,“ svěřila se maminka jednoho z malých hokejistů. „Je to časově hodně náročný sport, protože malé děti mívají tréninky hlavně o víkendech ráno,“ dodal další z rodičů.

To potvrzují i trenéři. „Sezóna je víceméně celoroční, volno je jen v červenci. Od září do března máme každý víkend soutěže, tréninky jsou pak třikrát až čtyřikrát týdně,“ popsal šéftrenér HC Smíchov 1913 Michal Gandalovič.

Hokej vyžaduje nejen hodně času, ale i peněz. „Měsíčně rodiče hráčů ve dvanácti letech investují deset tisíc korun měsíčně, někteří i více,“ uvedl Antončík. A to bez nutného hokejového vybavení malých hráčů a hráček. To si lze zpočátku zapůjčit.

„My si uvědomujeme, že to pro některé rodiny může být důvod, proč k tomuto sportu dítě nepřihlásí. Od toho máme projekt Výstroj pro nejmenší,“ uvedla mluvčí Českého hokeje Aneta Lednová. Časem se ale budoucí hokejové hvězdy neobejdou bez vlastní výstroje, a to rozhodně není laciná záležitost.

Nutné je pořídit helmu, nákrčník, chrániče ramen, loktů, kolen a holení, rukavice, kalhoty, suspenzor, brusle a hokejku. Tyto položky rodiče vyjdou přibližně na třináct tisíc korun. Budoucí Dominik Hašek bude mít seznam ještě delší, a to o brankářskou výstroj.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Přehodnotil jsem pohled na život. Příští sezónu má Jágr v plánu překonávat rekordy

Tagy: