Vězeň hodil po dozorcích 20kilové dveře. Dostal dalších pět let, přičemž mu chyběl už jen rok

Věznice (ilustrační foto)

Vězeň stanul před soudem kvůli napadení dozorce

Krajský soud v Hradci Králové o pět let prodloužil trest vězni za napadení dozorce. Muž, který byl už v minulosti mnohokrát trestán, po něm loni na jaře hodil dveře. Zaměstnanec věznice naštěstí vyvázl jen se zraněným kotníkem. Podobných případů přibývá.

K incidentu došlo během běžné prohlídky cely. Jeden z vězňů se s dvacetikilovými dveřmi v rukách rozběhl a hodil je směrem k jednomu ze tří dozorců. Ti ho pak zpacifikovali.

ČTĚTE TAKÉ: Policisté jen nevěřícně zírali. Opilý řidič dojel na stanici, chtěl, aby ho hlídka odvezla domů

Případů napadení dozorců vězni podle statistik vězeňské služby rok od roku přibývá. Za posledních 9 let se tento počet zvýšil trojnásobně.

„V loňském roce jsme zaznamenali takových incidentů téměř šedesát, z toho dva byly dokonce pokusy o vraždu příslušníka. Naproti tomu například v roce 2014 bylo takových incidentů pouze osmnáct,“ sdělila CNN Prima NEWS mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová.

Hradecký soud ve středu kvalifikoval útok vězně na dozorce jasně. „Opětovné úmyslné těžké ublížení na zdraví a násilí proti úřední osobě, a v rámci této právní kvalifikace byl obžalovanému uložen úhrnný trest odnětí svobody na samé spodní hranici zákonné trestní sazby,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Muž byl odsouzen k úhrnnému trestu odnětí svobody v trvání pěti let. Odsouzený, který vyslechl verdikt přes videokonferenci, se přiznal a ve středu uznal svou vinu. Přitom do konce předchozího trestu mu zbývalo jen něco přes rok.

„Dnes (ve středu, pozn. red.) vysloveně uvedl, že v případě, že by se to mohlo vrátit zpátky, tak by to tak učinil,“ poznamenala obhájkyně odsouzeného Hana Desenská.

Odsouzený má za podobné jednání na svém kontě už jedenáct trestů. Podle znalců je labilní a zkratovité jednání u něj vyvolá už jen křik na něj nebo na někoho jiného. Středeční rozsudek krajského soudu okamžitě nabyl právní moci.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záhadná smrt mladé ženy v Nitře. Její tělo unášel proud řeky, na sobě měla roztrhané tílko

Tagy: