V Ostravě hořelo 1500 tun vraků, na místě zasahovala stovka hasičů

Požár autovrakoviště likvidují od rána hasiči v Ostravě.

Požár autovrakoviště v Ostravě

Moravskoslezští hasiči přibližně po sedmi hodinách lokalizovali rozsáhlý požár vrakoviště v Ostravě-Vítkovicích. Na místě zůstává už jen část z původně nasazených jednotek. Rozebírají materiál v místě požáru, oheň dohašují a požářiště hlídají. Snížili i vyhlášený stupeň požárního poplachu, nyní je na úrovni dva, řekl mluvčí hasičů Lukáš Popp. V areálu hořelo 1 500 tun vraků a zřejmě také plasty a pneumatiky, hustý kouř byl vidět z několikakilometrové vzdálenosti.

„Požár se nám podařilo lokalizovat. Zásah ale potrvá minimálně do večerních hodin,“ řekl Popp. Podle něj hořela vysoká halda vraků a už rozdrcený recyklát. „Hromadu nyní postupně rozebíráme, proléváme vodou a hasíme případná malá ohniska požáru,“ řekl.

Do akce hasiči dopoledne nejprve povolali policejní vrtulník, který s pomocí speciálního bambi vaku pomáhal hasit hořící hromadu z výšky. Později na místě začal zasahovat i druhý vrtulník. „Ten je soukromé společnosti. S ní máme smlouvu o možném využití v případě potřeby,“ řekl Popp. Stroje se střídaly a privátní létal v době, kdy policejní odletěl dotankovat palivo. „Piloti se shodli, že požářiště je natolik malé, že by bylo nebezpečné, kdyby najednou lítaly oba vrtulníky,“ vysvětlil mluvčí.

Na místě zasahovala i speciální technika, která k menším a běžnějším požárům moc často nevyjíždí. „Z hlučínského záchranného útvaru přijely dvě velkokapacitní cisterny. Na místě jsou i čtyři speciální kombinovaná auta. Ta mají zásobníky na čtyři hasící prostředky –⁠ prášek, vodu, pěnu a CO2,“ řekl Popp. Hasiči k likvidaci nasadili vodu i pěnu. Na místě zasahovala i obrněná cisternová automobilová stříkačka i pětinápravový velkoobjemový speciál Tatra. Povolán byl kontejner se zásobou pěnidla. Část této techniky si hasiči pořídili po zkušenostech s výbuchem munice ve Vrběticích.

Na místo vyjel speciální automobil chemické laboratoře moravskoslezských hasičů, který prováděl měření koncentrací nebezpečných látek v ovzduší. „První výsledky už máme. Znečištění ovzduší v rozsahu, že by bylo ohroženo zdraví lidí, se ale nepotvrdilo,“ řekl odpoledne Popp. Dodal, že i díky větru se zplodiny v ovzduší rychleji ředily.

Během samotného zásahu hasiči vyhlásili zvláštní stupeň požárního poplachu. To se dělá, zasahuje-li víc než 15 jednotek, řekl Popp.

Evakuace obyvatel nebyla nutná

Policie na Twitteru uvedla, že požáru předcházela exploze. Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl řekl, že zdravotníci na místě prohlédli třiačtyřicetiletého muže. „Byl ale bez známek zranění. Proto jej posádka ponechala na místě,“ řekl.

Hoří v areálu společnosti SPV Recycling, která ekologicky likviduje vozidla. Firma se podle svého ředitele Jiřího Šaška vyjádří dnes nebo v úterý.

I když koncentrace škodlivin nejsou nebezpečné, lidé by měli být dál opatrní. „Doporučujeme lidem, aby zavřeli okna, nevětrali, nevycházeli. Pokud musí z domovů, měli by si chránit dýchací cesty. Řekli nám, že tam hoří i plasty a barvy,“ řekl starosta ostravské části Vítkovice Richard Čermák. „Evakuace obyvatelstva nebyla nutná,“ uvedla policie na Twitteru.

Tagy: