Lesník na východě Prahy týral a střílel kočky v kleci, ukazuje video. Nadřízený se ho zastal

Nabíjení zbraně (ilustrační foto)

Zabíjení zvířat v oboře

Brutální zacházení se zvířaty, zvláště s odchycenými kočkami, a jejich následné zabíjení prověřuje středočeská policie v součinnosti se Státní veterinární správou. Týrání se měl dopustit správce státní obory Březka Libor Beníček a jeho podřízený Václav Žáček. Jejich bezcitné chování je zaznamenáno na videu. Na případ upozornila agentura AKTU.cz.

Ze zveřejněných záběrů je patrné, že šéf obory v okrese Praha-východ bodá do odchycených koček dřevěnou tyčí. Zvířata nemohou uniknout ani se nijak bránit. Poté je chladnokrevně odpraví ranou z pušky. Mezi některými výstřely, kdy tvorové umírají v bolestech, jsou i časové prodlevy. Podobným brutálním způsobem měl být zabit i tchoř tmavý.

K TÉMATU: Útočník v Praze surově zbil muže kvůli deseti korunám, dupal mu na hlavu a okradl ho

Podle informací AKTU.cz, které videa s drastickým chováním lesníka zveřejnila, přitom kočky patřily obyvatelům nedalekých obcí. Vít Šrámek, ředitel Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti, pro web Novinky.cz uvedl, že Beníčka odvolat z funkce nehodlá, ač uznal, že se píchání klackem do zvířat dá považovat za týrání.

Podle Šrámka pocházejí záběry, které zachycují činy správců za poslední půlrok, z fotopastí ústavu. Neví však, jakou cestou se dostaly na veřejnost. Pro web rovněž uvedl, že se podle něj nejedná o nic nezákonného.

Policisté se již začali sérií videí zabývat. Již ve středu zahájili „úkony trestního řízení pro možné podezření ze spáchání zločinu týrání zvířat,“ jak uvedla pro web mluvčí středočeské policie Barbora Schneeweissová. „V současné době v celé věci vedeme prověřování,“ potvrdila mluvčí a dodala, že v případě prokázání viny hrozí zaměstnancům areálu až šestileté vězení.

V současnosti policie vyslýchá aktéry případu. Spolupracuje také se státními veterináři. Podle jejich šéfa Zbyňka Semeráda se jedná o naprosto šokující záběry. „Už z prvního pohledu je jasné, že muselo dojít k porušování zákona, a to jak veterinárního, tak zákona na ochranu zvířat proti týrání,“ sdělil.

„Považuji to za strašné, protože na tom nebylo nic, co by bylo omluvitelné. Nebyl žádný důvod k tomu, co se tam odehrávalo,“ zdůraznil ředitel veterinářů.

K odchytávání zvířat má přitom pravomoc jen člověk s odbornou způsobilostí. Šrámek šéfa obory brání s tím, že něco takového dělat mohl, jelikož současně působil jako myslivecký hospodář. Semerád ovšem připomněl, že lesníci měli nejdříve ověřit, zda kočky nebyly očipované a případně je vrátit majitelům.

O případ se zajímá i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Rozhodně nestrpím jakékoli týrání zvířat a špatné zacházení s nimi,“ uvedl v pátek na sociální síti X. „Vyšetřování běží. Podle výsledků vyvodím adekvátní důsledky. S ředitelem výzkumného ústavu se setkám ihned po mém návratu ze zahraničí,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Drogy u Novotného? Policie zasahovala na úřadě v Řeporyjích. Brko pobavilo, smál se starosta

Tagy:
kočka obora policie vyšetřování týrání zvířat Středočeský kraj týrání správce zastřelení Zbyněk Semerád veterinární lékař Státní veterinární správa České republiky tchoř AKTU.cz Březka Libor Beníček Vít Šrámek