V poušti objevili záhadný monolit. Připomíná výjev ze slavného Kubrickova filmu

Záhadný objekt nalezený v Utahu

Tajemný monolit objevený v Utahu

Záhadný kovový kvádr vysoký 3,6 metru objevili zaměstnanci Úřadu pro veřejnou bezpečnost při přeletu helikoptérou uprostřed pouště v americkém státě Utah. O podivném „monolitu“ znepokojivě připomínajícím výjevy z filmu režiséra Stanleyho Kubricka 2001: Vesmírná odysea informoval web CNN.

„Jeden z biologů si toho všiml. Náhodou jsme prolétali přímo nad jeho vrcholem,“ uvedl Bret Hutchings, pilot helikoptéry, která tajemný kovový objekt objevila uprostřed červených skal utažské pouště. Hutchings odhadl výšku monolitu mezi 3–3,7 metru. Podle něj objekt nevypadal jako náhodně položený na zemi, ale spíše, jako by tam byl zasazen. Ač se nalezený objekt nachází v podobné krajině jako ten filmový, na rozdíl od toho Kubrickem vymyšleného je trojhranný.

Hutchings předpokládá, že tajemný objekt je spíše dílem umělce než nějakého vetřelce. „Předpokládám, že jde o nějakého umělce nové vlny nebo tak, nebo někdo, kdo je velkým fanouškem (Vesmírné odysey, pozn. red.),“ uvedl pilot s odkazem na scénu z filmu 2001: Vesmírná odysea režiséra Stanleyho Kubricka z roku 1968. Žádný umělec ani umělecká skupina se nicméně zatím k dílu nepřihlásili.

Bez ohledu na to, z jaké jste planety, je to nezákonné

Utažský Úřad pro veřejnou bezpečnost na dotaz CNN ohledně monolitu obratem nereagoval. Ve svém pondělním vyjádření ale uvedl, že je stále nezákonné instalovat struktury nebo umění bez povolení na veřejných pozemcích „bez ohledu na to, z jaké planety jste“. Těžko soudit, zda šlo ze strany úřadu o nadsázku, nebo vážně myšlený vzkaz.

„Přesná poloha instalace není zveřejněna, protože se jedná o velmi vzdálenou oblast, a pokud by se jednotlivci pokusili tuto oblast navštívit, existuje značná možnost, že mohou uvíznout a potřebovat záchranu,“ uvedl rovněž úřad.

Tagy: