Videoklip Láska je láska slaví 30 let. Budily jsme pozdvižení, zavzpomínaly Bílá a Csáková

Videoklip Láska je láska slaví třicet let

CNN_Domácí: Klip Láska je láska slaví 30 let

První porevoluční zakázaný videoklip „Láska je láska“ slaví třicet let. Píseň se díky svému chytlavému textu stala skladbou roku a ve své kategorii vyhrálo i zmíněné hudební video. Dnešníma očima už je přitom klip, kolem kterého se tehdy strhla vlna kritiky, spíš nevinnou humornou nadsázkou.

Láska je láska zpívaly společně Lucie Bílá a Ilona Csáková. Provokativní videoklip režiséra Filipa Renče viděli diváci poprvé 25. října roku 1992. „Pamatuju si, jak mě Filip Renč neustále vyhazoval ze studia, že to nesmím vidět,“ řekla Bílá. „Jsme se vždycky chodily ohřát do takové místní žižkovské hospůdky v těch kostýmech školaček s aktovkami na zádech. Občas jsme si zašly na rum a u místních štamgastů jsme budily opravdu velké pozdvižení,“ vzpomínala Csáková.

Kritici klipu vyčítali vulgárnost a lásku zredukovanou na sex. Československá televize ho nakonec vysílala jen po 22. hodině. „Když to potom sestříhali a ukázali mi to, tak jsem se rozhodla, že to aspoň nesmí vidět moje máma,“ uvedla Bílá.

Ve videoklipu sice figuruje Petřín, ale reálně se na něm před třiceti lety nikdo z protagonistů nenacházel. „Pan Čihák, výborný malíř filmového pozadí, nakreslil celý Petřín a park trochu neostře, aby to působilo jako pozadí,“ vysvětlil Renč. „Mnoho lidí se mě ptalo, jestli se to opravdu točilo na Petříně, a že nám vyšlo počasí, i když tam padal sníh a lítalo listí,“ dodal.

Celé Hlavní zprávy si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: