Vláda je ještě chaotičtější než loni. Řídí se jen anketami z Facebooku, soptí Prouza

Rozvolňování je ještě chaotičtější než před rokem, kritizuje vládu v rozhovoru pro CNN Prima NEWS šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Vláda podle něj mate podnikatele, protože se neřídí balíčky, které kabinet představil koncem dubna.

Vláda se vůbec neřídí svými balíčky pro rozvolňování. Co na to říkáte?
Mám pocit, že ta situace je ještě horší než před rokem a čtvrt. Bylo celkem pochopitelné, že když se vloni jednalo o novou situaci, vláda dělala proticovidová opatření narychlo. Ale teď už měla být připravená. Balíčky jsou třetí pokus o důvěryhodný systém. Rozpadl se ještě rychleji než PES. Vláda přišla s balíčky a okamžitě je porušila, když pustila dříve masáže než obchody, které jsou méně rizikové. Teď je to vidět ještě více.

Ministři argumentují tím, že chtějí být opatrní, aby se situace opět nezhoršila. To neberete?
Chápu opatrnost. Ale zahrádky ani hotely stejně nejsou naplněné ze sta procent. Vláda jako hlavní argument říká, že se pouští naplno školy. To ale zní, jako kdyby si ministři mysleli, že žáci a středoškoláci byli zavření doma a s nikým se nepotkávali. Argumenty vlády nedávají smysl.

Jak moc je to teď náročné pro podnikatele?
Je to špatné. Všichni nejdříve přijali balíčky. Od začátku dávaly smysl. Byly postaveny na tom, že se půjde po dvou týdnech. Něco se rozvolní, počká se, vyhodnotí se dopady a potom se rozvolní další oblast. Ve chvíli, kdy vláda mění své rozhodnutí podle anket na Facebooku, jen ukazuje, že si věci vytahuje z klobouku a jede podle průzkumů veřejného mínění Marka Prchala (marketingový specialista hnutí ANO, pozn. red.).

Premiér Andrej Babiš řekl, že by restaurace mohly otevřít 14. června. Vydrží hospody do té doby?
Nic jiného jim nezbývá. Ale je to zbytečné. Čísla jdou dolů výrazně rychleji, než počítaly modely. Má smysl čekat 14 dní, ale ne tři týdny. Lepší by bylo, kdyby restaurace a hospody mohly otevřít 7. června. Žádný balíček nevedl ke zvýšení incidence, jde to dolů. Zatím navíc není vůbec jasné, jak budou vypadat kompenzace za květen a červen. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) řekla, že v červnu už nebude kompenzační bonus. Přitom někteří podnikatelé budou ještě v červnu zavření. Programy, které se protahují, jsou zatím do konce května.

Tagy:
restaurace Facebook anketa Andrej Babiš Alena Schillerová CNN Prima NEWS Tomáš Prouza hospody ANO 2011 vláda koronavirus rozvolnění covid balíčky Marek Prchal Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky Protiepidemický systém České republiky