Vláda volá po registru sexuálních delikventů. Expert však varuje před možnými riziky

Chystá se registr sexuálních delikventů.

Kdy bude registr pedofilů?

Vláda volá po registru sexuálních delikventů, který má zabránit tomu, aby pachatelé, odsouzení za znásilnění nebo zneužívání dětí, dál trávili čas s nejmenšími třeba na táborech nebo v zájmových kroužcích. Sexuolog Jiří Švarc ve vysílání CNN Prima NEWS varoval před možnými riziky registru a uvedl, že tento způsob by mohl být „dost drastický“.

Situace, kdy se osoba, odsouzená za sexuální delikty proti dětem, po propuštění z vězení nepolepší, a dokonce se znovu vrátí k práci s nezletilými, není bohužel nijak ojedinělá. Politici chtějí podobným činům zabránit, a chystají vznik registru sexuálních delikventů, v němž budou automaticky zapsáni všichni pachatelé podobných skutků.

ČTĚTE TAKÉ: Feri, Cimický či Weinstein. Které osobnosti musely kvůli sexuálnímu násilí před soud?

„Cílem je zabránit delikventům v práci s dětmi. Bereme to jako velkou prioritu a chceme to co nejdřív dopracovat do finální podoby,“ sdělil pro CNN Prima NEWS náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS).

I když jsou na české politické scéně velké příkopy mezi vládou a opozicí, na registru delikventů se znesvářené strany shodují. Opozice dokonce uspěla s požadavkem, aby se do registru zapisovali pachatelé i zpětně. Ministerstvo spravedlnosti předpokládá, že zákonodárci schválí nová pravidla v příštím roce. Platit by měla od 1. ledna 2025.

Sexuolog Jiří Švarc ve vysílání CNN Prima NEWS varoval, že tento registr může mít i negativní následky. „Registr je sice způsob, jak práci sexuálních deviantů s dětmi do budoucna zabránit, ale mohl by být dost drastický,“ řekl. Upozornil, že existují i jiné způsoby, například Rejstřík trestů, Probační a mediační služba či ochranné léčení.

Problém registru, který je známý z USA, spočívá podle experta v tom, že tam není uvedeno, co daný dotyčný spáchal. „Sexuální deviace je například pohlavní styk s osobou mladší patnácti let. Takže si představte, že se zamiluje patnáctiletý chlapec do čtrnáctileté dívky a někdo je udá, že měli nějaký sexuální kontakt. On pak bude celý život stigmatizovaný,“ zmínil expert příklad a dodal, že s registrem je potřeba pracovat velmi opatrně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pedofilové Meluzín a Piškot zneužili 39 dětí. Vše začalo nevinnou fotkou chlapců ve slipech

Tagy: