Voda z poutního místa se stříbrem aneb Jak se vaří pivo v Pivovaru Pelhřimov
 
            
            
                                Výběr redakce
Pelhřimov bývá označován jako město rekordů, věží a malebných uliček. Návštěvníky láká svými památkami, od barokních domů na náměstí, přes věž kostela svatého Bartoloměje až po proslulé Muzeum rekordů a kuriozit. A k městským tradicím po staletí patří i výroba piva.
Zlatavý mok se v pelhřimovském pivovaru vaří už od 16. století a dodnes podle klasických postupů. Spojení lásky ke zlatavému moku a tradičních receptur místní znají pod názvem Poutník. „První zmínka o pivovaru a první pivovar, který zde byl postaven, tak je z roku 1552, kdy Adam Říčanský z Říčan, majitel města zde postavil pivovar. Půl roku ho využíval pro svoji potřebu a druhého půlroku ho nechával měšťanům, kteří měli právo várečné a mohli si i doma uvařit své pivo,“ uvádí Jaroslav Brož, podsládek Pivovaru Pelhřimov. 
Každá várka projde rukama sládků, od prvního zamíchání sladu až po poslední uzávěr láhve. K výrobě tady používají kvalitní, české suroviny i klasické technologie. „Naše pivo vzniká ze třech základních surovin. První je voda, kterou máme z místního poutního místa Křemešník, která obsahuje stopové množství stříbra. Dále pak slad, který se vyrábí ze sladovnického ječmene, ten sem do pivovaru dovážíme ze dvou sladoven. Jedna je na Moravě druhá z Tábora. A třetí surovinou je chmel, který používáme český ze Žatce,“ říká dále Jaroslav Brož v pořadu Prima Česko.  A zatímco společně s kamerou míří do varny, dodává: „Tady začíná celý proces výroby piva. Máme zde dvě nádoby a ze základních surovin, což je voda, slad a chmel, vyrobíme mladinu, která následně ve spilce pomocí kvasinek zkvasíme a vyrobíme alkohol.“ 
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kroužkování českých čápů a orlů zblízka: Neobvyklá podívaná vyžaduje zdatnost i trpělivost
 
                    Pivovar Poutník Pelhřimov Zdroj: Se souhlasem Pivovaru Pelhřimov
„Vaříme to správně, vaříme to poctivě a děláme to tak, jak se to za nás dělat má. Samozřejmě musíte jít s trendy. To znamená není to už jen o tradičním pivu, je to o radlerech. Připravujeme třeba nealko pivo, “ vykládá Martin Tetiva, obchodní ředitel Pivovaru Pelhřimov. 
A spolu s podsládkem Jaroslavem Brožem se vracíme zpět k samotnému vaření piva, konkrétně pod varnou u plynových hořáků. „Díky nim ohříváme dílo nahoře na varně. Jsme jeden z mála pivovarů, který tuto technologii používá. Díky tomu plamenu docílíme karamelizace u tohoto procesu a nepotřebujeme u toho využívat žádných karamelových sladů nebo barvicích.“ 
Po uvaření míří mladina do spilky, kde probíhá kvašení. Právě tady se z cukrů stává alkohol a vzniká mladé pivo. „Z vyrobených zkvasitelných cukrů zde pomocí kvasinek vyrábíme alkohol, oxid uhličitý a teplo. K tomu musíme kádě neustále chladit na kvasnou teplotu, která je 9 stupňů Celsia,“ vysvětluje Jaroslav Brož. 
ČTĚTE TAKÉ: Vojáci v nich museli dokázat chodit v naprosté tmě: Podzemní chodby Pevnosti Terezín
 
                    Tady tradičním způsobem vaří moderní piva Zdroj: Se souhlasem Pivovaru Pelhřimov
Tradiční vaření piva s moderní nabídkou
V pivovaru v současné době vaří pivo tradičním způsobem bez pasterizace. Kvašení probíhá v otevřených kádích. Tato původní metoda je dnes stále větší raritou, ale tady zůstává zachována. „Ve sklepě 13 metrů hluboko pod zemí jsou ležácké tanky, ve kterých zraje pivo až 90 dní, kde diváci pořadu Prima Česko měli možnost být svědky kontroly kvality piva. „Můžeme ochutnat to nejlepší pivo z celého pivovaru, které je nefiltrované, živé a plné ještě kvasnic,“ uvádí podsládek.
„Aktuálně máme v nabídce desítku, jedenáctku a dvanáctku. Dvakrát ročně vaříme speciál čtrnáctku. Co je zajímavý je i to, že do Brna dodáváme pivo, které vaříme na míru, je to hořčený pivo. // My jsme zařadili nově plechovky, reagujeme na poptávku trhu, je to praktický obal pro lidi a musím říct, že se nám to osvědčilo,“ říká Martin Tetiva. 
Ať už se do Pelhřimova vydáte na návštěvu historických pamětihodností nebo jen na procházku malebnými uličkami, třeba dojde i na ochutnávku místního piva s nádechem historie. A pokud patříte k těm, kteří zastávají názor, že k pivu patří i dobré jídlo, v restauraci v sousedství pivovaru vám k půllitru naservírují třeba pečené koleno nebo žebra. Zkrátka to nejlepší, co Pelhřimov ve své rozmanitosti nabízí, prožijete všemi smysly. A pokud plánujete cestu do Brna, tak můžete zdejší pivo ochutnat i tam a to první listopadový víkend, na festivalu pro fanoušky scifi a fantasy Comic-con junior.
 
         
         
         
         
         
         
         
         
     
     
                            