Volby u našich sousedů ovládl Ficův Smer. Progresívne Slovensko je s odstupem druhé

Robert Fico, lidr Smeru

Záběry ze štábu Progresivné Slovensko

Sobotní parlamentní volby na Slovensku ovládla strana Smer-SD lídra Roberta Fica, a to se ziskem téměř 23 procent hlasů. Progresívne Slovensko skončilo s překvapivým odstupem až druhé, získalo necelých 18 procent hlasů. Bronzovou pozici uhájila strana Hlas-SD, která bude mít zásadní slovo při tvorbě koalic. Jako pravděpodobnější se nicméně jeví vláda pod Ficovým vedením.

Volby na Slovensku byly jedno velké drama. Takzvané exit polly, které vycházejí z výpovědí prvních voličů odcházejících z volebních místností, totiž favorizovaly stranu Progresívne Slovensko a jeho lídra Michala Šimečku.

V konkurenčním Smeru-SD následně zavládla chmurná nálada. Ve štábu dokonce létaly nadávky. „Bylo to trochu sprosté. Podivovali se, jak mohlo Progresívne Slovensko v nějaké vesnici vůbec získat hlasy,“ popsala z místa reportérka CNN Prima NEWS Sabina Dračková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Unikátní mapa Slovenska. Podívejte se, jak se volilo u sousedů a kdo slaví největší úspěch

Velmi rychle se ale ukázalo, že exit polly se mýlily.

Smerem k vítězství

Ficova strana se totiž od samého počátku ujala vedení a první místo držela během celého sčítání. Hnutí Progresívne Slovensko ke konci hlasování získalo mnoho hlasů z velkých měst, na Fica to ale nestačilo.

PS tak alespoň předskočilo frakci Hlas, která tak skončila na třetím místě. Lídr Hlasu Peter Pellegrini přesto dost možná rozhodne o tom, jak bude vypadat koalice. Ke komu se přidá, bude vládnout.

Hnutí OĽaNO expremiéra Igora Matoviče se do Národní rady rovněž dostalo, stejně tak jako Kresťanskodemokratické hnutie, Slovenská národná strana a Sloboda a Solidarita.

Kontroverzní hnutí Republika, které mnozí označují za neofašistické, se naopak do Národní rady nedostalo. Své reprezentace se nedočká ani maďarská menšina, Aliancia hranici pěti procent hlasů těsně nepřekonala.

Tagy:
Slovensko volby Robert Fico výsledek Progresívne Slovensko SMER - sociálna demokracia Michal Šimečka