Mrazivé záběry střelby v Bratislavě: Útočník vyčkával u baru a pak spustil palbu do lidí

Záznam z kamery který zachycuje tragickou střelbu v Bratislavě

Bratislava, Zámocká ulice, středa, krátce po 19. hodině. Devatenáctiletý Juraj K. vychází zpoza rohu u baru Tepláreň, za kterým byl schovaný, a střílí. Záběry, na kterých jsou tyto okamžiky zachyceny, zveřejnila slovenská televize JOJ. Upozorňujeme, že toto video není vhodné pro děti a slabé povahy.

Na záběrech, které zveřejnila televize JOJ, je pravděpodobně zachycen okamžik, kdy se devatenáctiletý Juraj K. odhodlal ke svému činu, který plánoval delší dobu. Dva muže ve věku 23 a 26 let zastřelil a 28letou ženu postřelil do nohy. Použil zbraň s laserovým zaměřováním, kterou legálně vlastnil jeho příbuzný. Podle médií je majitelem zbraně otec střelce. Policie nepředpokládá, že měl útočník komplice. Podle Lipšice před střelbou čekal u baru asi půl hodiny.

Střelec z místa zločinu uprchl do svého bydliště, ze kterého pak odešel. Pravděpodobnou sebevraždu pak spáchal jinou zbraní. Jeho tělo ve čtvrtek ráno našel svědek, který přivolali policii. Podle policejního viceprezidenta Branka Kišše policie ve spolupráci s civilní tajnou službou SIS zjistila totožnost útočníka tři a půl hodiny po útoku a byla mu na stopě.

Podle slovenských médií útočník před střelbou zveřejnil na sociální síti manifest proti Židům a komunitě LGBT+, ve kterém vyzýval k násilí proti těmto skupinám. Tweetoval také po útoku. Právě na základě zmíněného manifestu a zkoumání dalších důkazů budou vyšetřovatelé zvažovat změnu právní kvalifikace skutku na teroristický trestný čin.

Tagy:
policie zbraň Bratislava Eduard Heger TV JOJ Slovenská televize