Vybíráme sekačku zahradě na míru

Jakmile se oteplí a půda se prohřeje, první, co začne růst, je tráva. Pak nastává rituál v podobě pravidelného sečení. Pokud patříte mezi ty, kteří potřebují v letošním roce obnovit strojový park, a čeká vás nákup nového žacího stroje, pak se vám mohou hodit následující informace.

Podle čeho vybíráme žací stroj?

Prvním faktorem je, zda máme trávník, který se pravidelně seče několikrát za sezonu nebo je to extenzivní travní plocha maximálně se třemi pokosy ročně. Rozhodující je také, k jakému účelu budeme travní hmotu využívat, zda je to kompostový organický materiál nebo krmivo pro domácí zvířata. Dnes se zaměříme na pravidelně udržované plochy, kde posečená tráva je organickým odpadem pro kompostování.

Jaký máme typ zahrady?

Při výběru sekačky pro náš trávník musíme posoudit zahradu. Máme-li travní plochu do 300 m² s rovným povrchem a komplexem stromů, keřů a květinových záhonů, pak je pro nás vhodná sekačka bez pojezdu. Navíc se můžeme rozhodnout, zda sekačku elektrickou nebo benzínovou. Elektrické sekačky mají bezesporu tu výhodu, že jsou tiché a naprosto ekologické, jsou lehké a snadno se s nimi manévruje. Určitou nevýhodou je připojení do elektrické sítě kabelem, který může být někdy limitujícím faktorem. Elektrická sekačka by měla mít kvalitní elektromotor s přímým pohonem nože od elektromotoru. Důležitá je možnost nastavení výšky sečení.

Plusem je vždy zadní výhoz trávy do sběrného koše. Kola by měla být osazena ložisky, jinak se v krátké době třecí plochy opotřebují. Ochrana proti přehřátí zabrání poškození elektromotoru, měla by být proto standardním vybavením sekačky. Praktická jsou i skládací madla, což ocením při přepravě nebo skladování. Záběr elektrických sekaček je 30 až 40 cm. Kvalitu nože se nevyplatí podcenit. Nůž musí být pevný a robustní. Nůž, připomínající nabroušený kus měkkého železa, který se při tlaku rukou prohýbá, je známkou špatné kvality.

Ti, kteří se nechtějí tahat po zahradě s kabelem, mají možnost zvolit si sekačku s benzínovým motorem. U takové sekačky je již možné sbírat trávu do koše nebo přímo rozhodit na travní plochu. Taková sekačka již zvládne i mírně přerostlý porost s možností centrálního nastavení výšky sečení. Zcela běžné je dnes osazení čtyřtaktním spalovacím motorem, který splňuje ta nejpřísnější ekologická kritéria. Vzhledem i k vyšší hmotnosti oproti elektrické sekačce jsou důležitá větší kola na ložiscích a bezpečnostní brzda nože.

Máte středně velkou zahradu s otevřeným travnatým prostorem, místy s nerovným terénem a mírným svahem bez stísněných míst? Pak je vhodným řešením benzínová sekačka s pojezdem. Jednorychlostní pojezd je naprosto vyhovující. Tyto sekačky mají záběr v rozmezí 46 až 55 centimetrů. Bonusem jsou stroje s označením 4v1. Taková sekačka může trávu vyhazovat bočním výhozem, zadním výhozem, sbírat do koše nebo mulčovat. Tady již oceníme koš o objemu 60 -70 l, komfortní, měkčené madlo. Bylo zmíněno mulčování. Díky speciálnímu noži je travní hmota rozdrcena ve skeletu sekačky a zapravena do porostu. Mulčujeme vždy maximálně při zakracování původní výšky trávy o ⅓. Pokud se mulčuje častěji, může se vytvářet travní plsť, což znamená častěji vertikutovat a vyčesávat.

Pro středně velké zahrady s velkým množstvím stromů, keřů, květinových záhonů a chodníků, případně i s větším svahovým převýšením se vyplatí sekačka s možností změny rychlosti jízdy s ohledem na přesné a bezpečné sekání kolem překážek. Můžeme zde zvolit i luxusnější variantu s variátorovou převodovkou, která umožní plynulou změnu rychlosti. U takové sekačky oceníme i indikátor naplnění koše a osazení skeletu rychlospojkou pro připojení hadice na mytí.

Na členité středně velké  až velké zahrady s různými povrchy je nejvhodnější sekačka s hydrostatickým pojezdem. Taková sekačka má plynule měnitelnou rychlost pojezdu a perfektně se tak přizpůsobí pracovnímu tempu. Třešničkou na dortu této řady sekaček je hydrostatický tempomat, díky kterému si sekačka udržuje nastavenou rychlost bez ohledu na zatížení např. nerovností terénu. Tyto sekačky mají záběr 53 cm a jsou vybaveny funkcí rotostop, která zajistí v případě nutnosti prakticky okamžité zastavení žacího nože. Praktickým a velice komfortním způsobem je řešeno mulčování. Jedná se o systém Versamow, kde jednoduchým posunutím páky dojde k uzavření výhozového otvoru a sekačka mulčuje. Tento systém umožňuje i nastavení kombinace sběru trávy a mulčování, kde část trávy je vhozena do koše a část mulčována. To oceníme především u sečení přerostlého porostu.

Ti, které nebaví běhat po zahradě se sekačkou a všeobecně se chtějí údržbě trávníku věnovat minimálně, ocení sekačku robotickou. Robotická sekačka zvládne bez problému i středně velké ucelené zahrady. Pracuje i v době naší nepřítomnosti, podle potřeby si sama  doplní energii v nabíjecí stanici.

Robotická sekačka nedovolí našemu trávníku přerůst a tak máme stále posečeno. Vzhledem k tomu, že je neustále tráva mulčována, dochází k pokosu relativně malého množství travní hmoty, které se velice rychle rozloží.

Na závěr si představíme největší hit poslední doby, a to je sekačka akumulátorová. Vývoj těchto sekaček zaznamenal v krátké době bleskový vývoj. Nabídka je dnes tak rozmanitá, že si vybere každý i ten nejnáročnější majitel zahrady libovolných rozměrů. Dnes můžeme říci, že tyto sekačky posekají stejně jako sekačky benzínové. Jsou totiž stejně výkonné, ale sekají bez hluku a zápachu.

AKU sekačky se provozují s mnohem nižšími provozními a servisními náklady a nulovými emisemi během používání. Výkonný elektromotor vám zajistí neustálou kontrolu nad kvalitou sekání. Na jedno nabití  baterie poskytne energii na posekání travnaté plochy o velikosti až 1 000 m². Automatická variabilní rychlost s plynulou regulací jízdy u vybraných modelů poskytuje optimální rychlost sekání, aby se maximálně využila kapacita baterie a prodloužila se tak doba provozu sekačky při zachování výkonu sečení trávy. Funkce 3 v 1 umožňuje sekat, sekat a sbírat nebo mulčovat. LED světlomety  umožňují pracovat i za šera a usnadňují manipulaci se sekačkou při uskladnění v méně osvětlených místech. Akumulátor ale zdaleka neslouží jen pro pohon sekačky. Jednoduše se přehodí a může pohánět vyžínače a křovinořezy, nůžky na živý plot, řetězové pily, foukače a fukary a dokonce i dvoustupňovou sněhovou frézu.

Tagy:
zahrada strom trávník tráva sekačka na trávu AKU sekačka benzínová sekačka bez pojezdu benzínová sekačka s pojezdem hydrostatická sekačka benzínová sekačka elektromotor mulčování uspořádání pojezdu