Za hromadnou explozí pagerů stojí Izrael, píše NYT. Nové záběry ukazují výbuch v supermarketu

Exploze v supermarketu zachycená na bezpečnostní kameře

Výbuch pagerů v Libanonu

Izrael ukryl výbušný materiál do pagerů, které si před několika měsíci u tchajwanského výrobce Gold Apollo objednalo libanonské militantní hnutí Hizballáh. S odvoláním na nejmenované americké a další představitele to napsal list The New York Times (NYT). Tchajwanská společnost ale následně uvedla, že pagery nevyrobila. Vysoce postavený zdroj libanonských bezpečnostních složek agentuře Reuters řekl, že za explozemi stála izraelská tajná služba Mossad. Na nově zveřejněných záběrech je zřejmě vidět odpálení jednoho z pagerů v libanonském supermarketu. Na videu z bezpečnostní kamery malý výbuch zraní jednu osobu, která se složí k zemi.

Stovky pagerů, osobních komunikačních zařízení, explodovaly podle Reuters v úterý kolem 15:30 místního času téměř ve stejný čas na jižním předměstí Bejrútu, které je baštou šíitského hnutí Hizballáh, a v údolí Bikáa východně od libanonské metropole. Agentura Reuters s odvoláním na svědky uvedla, že exploze byly slyšet v Bejrútu i hodinu poté. Na sociálních sítích se objevily záběry výbuchů v obchodech, na tržištích či na ulicích.

ČTĚTE TAKÉ: Mír v Gaze? Američané ztrácejí trpělivost. Nabídnou poslední šanci, jinak vycouvají, píše list

Deník The New York Times (NYT) s odvoláním na nejmenovaný zdroj napsal, že pagery vyzváněly několik sekund, než explodovaly. Libanonské ministerstvo zdravotnictví ve středu odpoledne oznámilo, že zemřelo 12 lidí a mezi oběťmi jsou dvě děti ve věku osm a 11 let. Na 2 800 osob bylo zraněno, z toho několik stovek vážně. Zatím na 460 zraněných podstoupilo operaci očí nebo obličeje, v některých případech lékaři museli amputovat ruce či prsty.

Výbuch pageru na tržnici:

Mezi zraněnými je i íránský velvyslanec v Libanonu, který při tom přišel o oko a druhé oko má vážně zraněné, napsal ve středu server The Times of Israel (ToI). Libanonské ministerstvo zahraničí i Hizballáh připsaly akci Izraeli, který to jako obvykle nekomentoval.

Pagery se značkou společnosti Gold Apollo podle zdrojů NYT zachytily izraelské tajné služby předtím, než dorazily do Libanonu. Do každého zařízení umístily výbušninu vážící několik desítek gramů a zabudovaly do něj spínač, kterým mohly pager na dálku odpálit. Agentura Reuters s odvoláním na zdroj z libanonských bezpečnostních složek a další anonymní zdroj uvedla, že izraelská tajná služba Mossad dala výbušniny do asi pěti tisíc pagerů.

„Výrobek nebyl náš. Měl na sobě jen naši značku,“ řekl ve středu brzy ráno Reuters šéf Gold. Firma tvrdí, že pagery vyrobila firma BAC Consulting se sídlem v Budapešti a že měla s touto maďarskou společností smlouvu, která ji opravňovala používat její značku.

Agentuře Reuters několik nejmenovaných zdrojů sdělilo, že spiknutí zřejmě Izrael připravoval několik měsíců. Anonymní libanonský bezpečnostní zdroj pak také uvedl, že Hizballáh si objednal pět tisíc pagerů u Gold Apollo a obdržel je letos na jaře.

„Mossad do zařízení vložil plošný spoj s výbušným materiálem, který přijímá kód. Je velmi těžké ho jakýmkoliv způsobem odhalit. Dokonce ani žádným přístrojem nebo skenerem,“ řekl bezpečnostní zdroj agentuře Reuters.

Informace NYT podle agentury AFP podporují dřívější prohlášení některých odborníků, podle kterých se izraelským službám podařilo proniknout do dodavatelského řetězce Hizballáhu a útok naplánovat. O podobném scénáři s odkazem na své zdroje hovořila v úterý také stanice Sky News Arabia. Stanice Al-Džazíra s odvoláním na libanonský bezpečnostní zdroj uvedla, že k jednotlivým pagerům bylo připevněno asi 20 gramů trhaviny a že zařízení byla dovezena před pěti měsíci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Desítky mrtvých při útoku na uprchlický tábor v Gaze. Zasáhli jsme velení Hamásu, tvrdí Izrael

Tagy: