Mír v Gaze? Američané ztrácejí trpělivost. Nabídnou poslední šanci, jinak vycouvají, píše list

Spojené státy společně s Katarem a Egyptem připravují nový návrh dohody, která má vést ke klidu zbraní mezi Izraelem a Hamásem. Nejmenovaný americký představitel pro list Washington Post řekl, že pokud selže i tato dohoda, USA mohou nadobro vycouvat z pozice hlavního vyjednavače v Pásmu Gazy.

Izraelská armáda objevila na konci minulého týdne šest rukojmích zajatých Hamásem při teroristickém útoku 7. října loňského roku. Všichni byli zavražděni. Podle Izraele je členové Hamásu zastřelili krátce před příchodem vojáků.

ČTĚTE TAKÉ: Netanjahu je pan Smrt. Za dohodu o propuštění rukojmích demonstrovaly tisíce Izraelců

Izraelský lid se od té doby znovu bouří. Občané požadují, aby izraelský premiér Benjamin Netanjahu přistoupil na dohodu s Hamásem a udělal všechno pro záchranu zbývajících rukojmích. Kolik jich ještě v Pásmu Gazy přežívá, není jasné.

Na pozadí těchto událostí vrcholí jednání o nové mírové dohodě, která má ukončit krveprolití v Gaze. Připravují ji primárně Spojené státy společně s Katarem a Egyptem. Tyto strany se pokoušely dovést Izrael s Hamásem k míru už mnohokrát, zatím ale výrazněji neuspěly.

Konec americké trpělivosti

Právě kvůli diplomatické frustraci je možné, že Bílý dům v případě neúspěchu další dohody přestane mírové rozhovory vést. Pro Washington Post to naznačil pod podmínkou anonymity vysoko postavený představitel administrativy.

„Nemůžete o tom dál vyjednávat. Tento proces musí být v určitém okamžiku ukončen,“ řekl zdroj. Podle něj se na dohodě začalo pracovat ještě před nejnovějším nálezem zavražděných rukojmích. „Pokud nic jiného, měla by současná situace zvýšit naléhavost závěrečné fáze jednání, ve které jsme již byli,“ míní.

Dohoda počítá s propuštěním izraelských rukojmích výměnou za palestinské vězně. Původně ale vyjednavači brali v potaz i šest mrtvých zajatců, které objevila izraelská armáda. Dohoda se proto musí přepracovat. Upozornil na to web The Jerusalem Post.

„Někteří odborníci na Blízký východ uvedli, že čím méně bude žijících rukojmích, tím menší bude tlak na Netanjahua, aby přistoupil na dohodu. Američtí představitelé se obávají, že počet žijících rukojmích se může pohybovat pouze v několika desítkách,“ uvedl list Washington Post.

Harrisová ani Trump nezůstali ticho

Eskalace krize na Blízkém východě se přímo promítá i do americké politiky. Republikáni volají po tvrdé operaci Izraele proti Hamásu, demokraté zase po rychlém uskutečnění dohody.

Ozvali se také prezidentští kandidáti. Viceprezidentka Kamala Harrisová společně s prezidentem Joem Bidenem odsoudili teror Hamásu. K postavě Netanjahua a sílící nespokojenosti Izraelců se v oficiálním prohlášení nevyjádřili.

Exprezident Donald Trump pak využil nálezu rukojmích k očernění současné administrativy.

„Krize s rukojmími v Izraeli se odehrává jen proto, že soudružka Kamala Harrisová je slabá a neefektivní a nemá ponětí, co dělá,“ napsal Trump na sociální síti Truth. „Biden selhal a teď tráví den na pláži, spřádá plány a intriky, jak zlikvidovat svého někdejšího politického protivníka – mě. Krize ze 7. října by se v Izraeli nestala, kdybych byl prezidentem já,“ doplnil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obří stávka v Izraeli. Připojí se i největší letiště, lidé volají po příměří v Gaze

Tagy: