Ukrajinské drony zničily muniční sklad. Kvůli požáru Rusové evakuovali část města Toropec

Ruské úřady ve středu evakuovaly část města Toropec v Tverské oblasti. Média informovala o silných explozích a o útoku ukrajinských dronů, které podle nich zasáhly muniční sklad. Nejmenovaný zdroj z ukrajinské tajné služby SBU později řekl, že ukrajinský dronový útok tam zničil velký sklad s řízenými střelami, naváděnými bombami a dělostřeleckou municí. Regionální činitelé informují pouze o útoku ukrajinských bezpilotních letounů a o požáru. Následně uvedli, že na místě nejsou mrtví nebo vážně zranění a lidé se mohou vrátit domů. Toropec, kde žije kolem 11 tisíc obyvatel, leží několik set kilometrů severozápadně od Moskvy a stovky kilometrů daleko od Ukrajiny.

Na ruský sklad v Toropci zaútočily drony SBU, vojenské rozvědky HUR a ukrajinských sil pro speciální operace, řekl agentuře Reuters, ruské službě BBC, serveru Ukrajinska pravda nebo agentuře Ukrinform nejmenovaný zdroj z SBU. Ruské ministerstvo obrany tam podle něj skladovalo střely pro systémy Iskander, Točka-U, naváděné letecké pumy KAB nebo dělostřeleckou munici, které ruská armáda používá ve svém tažení proti Ukrajině.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry „ukrajinského Vietnamu“ a surové přestřelky v lese. Azov ukázal, jak drtí okupanty

Po příletu ukrajinských dronů začaly silné detonace, dodal zdroj. Silné exploze v Toropci jsou pozorovatelný fakt, ale další podrobnosti nelze ve válečných podmínkách nezávisle ověřit, podotkla BBC na svém ruskojazyčném webu.

„Ve velkém skladu ve městě Toropec v Tverské oblasti Rusové měli rakety pro systém Grad, S-300 a S-400, jakož i vyrobené balistické rakety pro systém Iskander,“ uvedl vedoucí Centra pro boj s dezinformacemi Andrij Kovalenko podle webu Unian. Dodal, že ve skladu byly také zásoby severokorejských KN-23.

O útoku na muniční sklad píše například telegramový kanál Astra s odvoláním na svědectví místních obyvatel, který rovněž zveřejnil noční záběry, na kterých jsou vidět a slyšet vzdálené exploze a požáry. Podle státní tiskové agentury RIA Novosti z roku 2018 budovalo Rusko v Toropci místo pro skladování raket, munice a výbušnin, píše Reuters.

Gubernátor regionu Igor Rudeňa uvedl, že oblast v noci napadly ukrajinské bezpilotní letouny, útok odrážela protivzdušná obrana a v důsledku pádu trosek dronů vypukl požár. Co hořelo, nesdělil. Správa mezitím nařídila částečnou evakuaci obyvatel Toropce do sousedního města, napsala BBC. Po několika hodinách podle ní Rudeňa oznámil, že lidé se mohou vrátit do svých domovů.

Ruské ministerstvo obrany ráno informovalo o sestřelení 54 ukrajinských dronů nad pěti ruskými regiony, o Tverské oblasti se nezmínilo. Ruští představitelé zřídka zveřejňují plný rozsah škod způsobených ukrajinskými útoky, podotkl Reuters. Zároveň upozornil, že některé stanice monitorující zemětřesení zaznamenaly otřesy, které senzory vyhodnotily jako slabší zemětřesení v Tverské oblasti.

Služba amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), která monitoruje požáry na Zemi přes satelity, detekovala východně od Toropce velké ohnisko požárů, upozornila BBC.

Kyjev se k útoku oficiálně nepřihlásil. Dříve uvedl, že ukrajinské údery na Rusko jsou zaměřeny na vojenskou, energetickou a dopravní infrastrukturu, která je klíčová pro válečné úsilí Moskvy v jejím tažení na Ukrajině. Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak ve středu na Telegramu zveřejnil video, které se šíří po sociálních sítích a má zachycovat záběry explozí v regionu, a doprovodil ho poznámkou: „Demilitarizace Ruska je nezbytná k ukončení teroru.“

Ukrajina se ruské vojenské agresi brání už třetím rokem. Invazi nařídil v roce 2022 ruský prezident Vladimir Putin s argumentem, že je třeba zajistit „denacifikaci a demilitarizaci“ sousední země.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry ukrajinského tanku v akci. „Oceloví vlci“ udeřili na ruské výsadky, hlásí Kyjev

Tagy: