Výměně Prymuly už nejspíš nestojí nic v cestě. Zeman ji zdržovat nebude

Miloš Zeman

Objevují se spekulace, že by za diskreditací Prymuly mohl stát zájem hnutí ANO

Rychlému odvolání ministra zdravotnictví Romana Prymuly a jmenování nového šéfa resortu nejspíš prezident Miloš Zeman bránit nebude. Vyplývá to z vyjádření jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka pro CNN Prima NEWS.

„V tuto chvíli zdá se není jiná možnost než výměna ministra zdravotnictví, pan prezident vyšel velmi vstříc panu premiérovi, předpokládám, že ve čtvrtek dojde ke jmenování nového ministra,“ napsal Ovčáček v SMS pro CNN Prima NEWS. Jak dále uvedl, nejprve chce prezident hovořit s kandidátem na nového ministra zdravotnictví, k čemuž dojde v úterý ve 14:00 v Lánech. „Pokud jde o pana profesora Prymulu, republika bezesporu potřebuje, aby pro ni dál pracoval. Je to nezpochybnitelný odborník a může mnoho pomoci v boji s pandemií koronaviru,“ dodal Ovčáček.

Ještě v pátek se z vyjádření premiéra Andreje Babiše zdálo, že se výměna na postu šéfa resortu zdravotnictví může protahovat. Předseda vlády uvedl, že prezident „možná na to měl jiný názor, ale akceptuje můj návrh“. Babiš v neděli potvrdil, že se Prymula bude dále podílet na boji s epidemií jako člen vládní expertní skupiny.

Pokud jde o budoucího ministra zdravotnictví, Babiš jeho jméno zatím nechce sdělovat. Nejvíce se hovoří o lékaři a náměstku Fakultní nemocnice Brno Janu Blatném.

Tagy: