Na soupeře Boleslavi vystrčili hýždě, pak se na hřišti strhla bitka. Fanoušci se bili i tyčemi

Nedělní fotbalové utkání nejvyšší izraelské ligy mezi kluby Hapoel Beerševa a Bnej Sakhnin muselo být odloženo těsně před výkopem. Fanoušci klubu Bnej Sakhnin, který je klubem arabské minority, narušovali svým pískotem a pohrdavými gesty izraelskou hymnu. Domácí příznivci si to nenechali líbit a ve velkém počtu vtrhli na hřiště. Následoval divoký střet, při kterém část výtržníků používala i tyče. Policie v souvislosti s incidentem zatkla 12 lidí, informovala izraelská média.

Během tradiční předzápasové státní hymny se část příznivců hostujícího klubu ve svém sektoru demonstrativně otočila zády ke hřišti a začala pískat, popsal počátek konfliktu izraelský web Sport 1. Část fanoušků si také záměrně během hymny sedla a počastovala domácí diváky zdviženými prostředníčky.

ČTĚTE DÁLE: Izrael vře kvůli zavražděným rukojmím. Chystá se obří stávka, Netanjahu je pod tlakem

Podle výpovědi příznivců Hapoelu si někteří hosté dokonce během hymny sundali kalhoty a směrem k ostatním sektorům ukázali své odhalené hýždě, přiblížil web One.co.il.

V tu chvíli přetekl pohár trpělivosti fanoušků domácího Hapoelu. Podle dostupných záběrů se desítky příznivců vybavených tyčemi rozhodli hosty za nevhodné chování potrestat. Na hřišti se strhla divoká šarvátka. Zbytek stadionu mezitím začal skandovat hesla jako „Smrt Arabům“, případně „Ať vaše vesnice shoří“. Zasahující policie následně zatkla 12 výtržníků.

Hráči obou celků se raději ukryli v útrobách stadionu. Po několika minutách se situace na zeleném pažitu uklidnila a velitel zasahujících policistů umožnil odehrání utkání. Manažeři Bnej Sakhnin ovšem odmítli hráče do zápasu poslat. „Nemám problém nastoupit a hrát, ale zahraniční hráči se bojí a pláčou,“ popsal dramatické chvíle hostující záložník a někdejší hráč Celticu Glasgow nebo Brightonu Beram Kayal.

Představitelé Bnej Sakhnin incident označili za hrozivý. „Malá skupinka našich fanoušků se během hymny otočila zády k hřišti. Jenže takovéto řešení ze strany domácích příznivců ničemu nepomůže,“ uvedli v prohlášení. „Byla to organizovaná akce ze strany fanoušků Hapoelu Beerševa. Je to děsivé,“ stojí dále ve vyjádření.

Disciplinární komise nejvyšší izraelské soutěže se případem začala okamžitě zabývat. V tuto chvíli není jasné, jaké důsledky z celého incidentu vyvodí.

Bnej Sakhnin je nejslavnějším arabským klubem v izraelské lize

Fotbalový klub Bnej Sakhnin z arabského města Sakhnin (česky Sachnín) v Galileji na severu země se postupně vyprofiloval jako nejslavnější fotbalový klub arabské minority v židovském státě, připomněl server Prospect Magazine. Největším ideologickým rivalem je Beitar Jeruzalém, jehož fanoušci se povětšinou hlásí k pravicovému (revizionistickému) sionismu.

S Hapoelem Beerševa mají čerstvé zkušenosti i fotbalisté Mladé Boleslavi. Ve třetím předkole Konferenční ligy se nakonec z postupu radovali Středočeši. Po domácí remíze 0:0 se ve venkovním utkání hraném v azylu v bulharské Loveči Středočeši vybičovali k heroickému výkonu a nad izraelským soupeřem zvítězili 4:2.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry jako z akčního filmu. Izraelský policista na motorce zlikvidoval dva teroristy

Tagy:
hýždě FK Mladá Boleslav fotbal sport bitka fanoušci skandál Hapoel Beer Ševa potyčka vypískání národní hymna sportovní disciplína Beram Kayal Sachnín