Interview PLUS, Martin Ioan Košťál - 26.9. v 14:42
Složení a původ potravin nás zajímá čím dál víc. A to nejen v případě vlastních talířů, ale také toho, čím krmíme své čtyřnohé mazlíčky. Stejně jako v oblasti lidských potravin i tady jsou hitem krmiva v bio kvalitě. V pořadu Interview Plus to řekl Martin Košťál, zakladatel společnosti ALEMAR Food group.
Důraz na zdravé krmení domácích zvířat dává čím dál víc lidí. Zajímají se, jestli ve složení konzerv či granulí dominuje maso nebo třeba kolik obsahují obilovin.
Větší důraz na kvalitu i ochota zaplatit více
„V minulosti jsme mohli pozorovat v oblasti chovatelství a prodejů krmiv obecně inklinaci k levné ceně. K tomu, aby lidi nakoupili granule za co nejmenší cenu. Ale teď už se ten trh dominantně obrátil k tomu, že vyšší podíl zákazníků opravdu hledá kvalitu, přemýšlí nad tím, co svému zvířeti, pejskovi nebo kočičce, dává,“ říká zakladatel společnosti ALEMAR food group, Martin Košťál.
SEZNAM SE S LOUIEM
S Louiem dáváte svému mazlíčkovi maximum přírodní stravy, aniž by to zruinovalo váš rozpočet. Dopřávejte mu plnohodnotné krmivo plné chuti každý den. To nejlepší pro vaše čtyřnohé miláčky. Konzerva obsahuje 95 % masa a 5 % rýže.
Spousty majitelů na svých mazlíčcích rozhodně nešetří. A kromě peněz jsou při nakupování krmiv ochotni obětovat i čas, aby o nich zjistili detailnější informace.
Unikátní technologie výroby konzerv
Společnost ALEMAR Food Group dokáže do psích a kočičích konzerv vysterilizovat čistě maso. „Když otevřete například jakoukoliv paštiku nebo jakoukoliv masovou konzervu i pro lidi, tak v ní vždycky najdete nějaký rosol, nějaké želé. A to tam přidávají výrobci jako technologické aditivum, protože v momentě, kdy konzervu se syrovým obsahem zahřejete na 121 °C, tak se z masa uvolní šťáva, jako když ho pečete a z té šťávy se stane pára. Ta pára by tu konzervu roztrhla, a proto se tam přidává želatina, která dokáže zajistit navázání vlhkosti a ta konzerva tak nepraskne,“ vysvětluje Martin Košťál s tím, že vyvinout unikátní metodu trvalo zhruba dva roky.
Bez chemických konzervantů a přitom se nekazí
Hlavní roli v trvanlivosti konzerv bez použití chemie hrají teplo a tlak. Martin Košťál pak podrobněji objasňuje postup konzervace. „Všude na světě jsou nějaké bakterie, které kladou vajíčka, tzv. spory. Způsobují kažení masa. My maso zahřejeme na sterilizační teplotu. A tím zabijeme spory. Musí mít minimálně 121 °C, kdybychom měli například 80 °C, tak bychom zabili jenom bakterie. To by se pak nazývalo pasterizace a muselo by to být skladováno v chladu, ale tím, že to uděláme takhle na 121 stupňů, tak se to dá skladovat i v běžných teplotách.“
Granule zatím hrají prim
Majitelé mazlíčků v Česku dávají při krmení přednost granulím. Konzervy podle Martina Košťála kupují spíš jako doplněk. Těch, kteří v obchodě raději sáhnou po mokrém krmení místo suchého, je as třetina. „Cíl naší značky Louie je vysvětlit, že se dá opravdu krmit plnohodnotně i mokrým krmivem,“
ALEMAR Food Group chce majitelům domácích zvířat dokázat, že i z konzerv mohou kočky a psi získat všechny potřebné živiny. Právě v tom společnosti zásadním způsobem nahrála také covidová pandemie, během níž si spousta lidí pořídila mazlíčky. Zájem o konzervy je tak obrovský, i přes převažující preference granulí.
Konzervy nejen pro zvířata, ale i pro lidi
Společnost ALEMAR Food group letos získala povolení pro výrobu konzerv bez chemie také pro lidské strávníky. Na trh by je měla uvést během letošního října.
„Budou to masové konzervy, čistě maso bez nějakých příměsí. Poctivé maso maso na maximum,“ říká Martin Košťál.
O tom, že se podaří zbavit konzervy jako takové pověsti jídla plného chemie, nepochybuje. Věří, že se to podaří stejně jako v případě konzerv pro zvířata.