Zažeňte podzimní chmury svíčkou ze včelího vosku a citrusů

Svíčky se hodí pro mnoho příležitostí. Navodíte jimi příjemnou romantickou atmosféru, pozvednete jakoukoli dekoraci na vyšší úroveň a dokonce se hodí i ke každodennímu stolování. Hořící plamínek může příjemně uklidnit a navodit podobné pocity jako hořící oheň v krbu. Při slavnostních příležitostech by také neměla chybět na stole zapálená svíčka. A svíčka vyrobená z citrusů a včelího vosku vám navíc krásně provoní celý prostor.

Materiál pro výrobu domácí svíčky

  • včelí vosk v plástvích
  • vařič nebo sporák
  • vodní lázeň (např. dva hrnce v sobě)
  • svíčkové knoty
  • dřevěné špejle
  • citrusy (citron, limeta, pomeranč, příp. menší grep)

Pracovat budeme s vodní lázní, aby se nám vosk jemně rozpouštěl a zůstal po celou dobu tekutý, ale zároveň se nám nevařil a nepálil. Vodní lázeň si vytvoříme z hrnce s horkou vodou a druhé menší nádoby. Vhodný je menší hrnec, který se nám do lázně pohodlně vejde, případně menší kovový rendlík. Vosk budeme rozpouštět v druhém hrnci a teplotu udržovat na mírném stupni. Hrnec musí být také po celou dobu práce horký, aby nám vosk při lití netuhnul přímo na stěnách hrnce, protože včelí vosk má bod tuhnutí už těsně nad 60 °C.

Jak si vyrobit svíčku ze včelího vosku

Jako první si připravíme vodní lázeň. Do ní pak nalámeme na menší kousky plástve včelího vosku a necháme na mírné teplotě pozvolna rozpouštět. Citron nebo jiný připravený citrus rozkrojte na dvě půlky a vyndejte dužinu. Pomocí větší lžíce vám to půjde snadněji. Dužinu můžete v alobalu uchovat v lednici.

Opatrně seřízněte spodní kulatou část slupky. Díky tomu bude obal na svíčku stabilnější a zároveň uříznutou část použijete na ukotvení knotu. Dávejte pozor, abyste si nevyřízli do slupky díru. Knot je potřeba navoskovat. Holý knot obsahuje mikroskopické částečky vzduchu a svíčka by díky tomu mohla špatně hořet. Před další prací ho proto nejdříve namočte do rozpuštěného vosku a vosk nechte ztuhnout.

Připravený knot zastřihněte na potřebnou délku, tj. výška stěny obalu svíčky, uzlík na konci a část knotu, která zůstane ze svíčky volně k dispozici pro zapálení. Na konci udělejte jednoduchý uzlík, do odřezané části slupky udělejte dírku a knot provlečte.

Vložte knot do obalu a pomocí dvou špejlí po stranách ho ukotvěte na středu dna. Tato pomůcka umožní nalít horký vosk bez toho, aby se vám knot po dně obalu posunul na jiné místo.

Opatrně nalijte horký rozpuštěný vosk do citrusového obalu. Nalijte nejdříve vosk asi 1 cm od okraje a nechte ztuhnout. Při tuhnutí může vosk mírně zvětšit objem. Po ztuhnutí první části dolijte horký vosk skoro pod okraj a nechte celé ještě pořádně ztuhnout.

Hotovou svíčku můžete naaranžovat k čerstvým bylinkám a pozvat přátele na návštěvu. Přírodní dekorace se hodí pro každou příležitost.

Tagy: