Vyšetřování nehody Petra Kellnera: Žilo po ní víc lidí? Pomoc přišla až za šest hodin

Horští záchranáři poblíž místa nehody helikoptéry u ledovce Knik

Kdyby záchranáři našli vrtulník dřív, mohli přežít (zdroj: CNN Prima NEWS)

Dvě hodiny uběhly mezi okamžikem, kdy helikoptéra s Petrem Kellnerem a dalšími pěti lidmi na palubě přestala v sobotu na Aljašce vysílat satelitní trasovací signál, a upozorněním záchranářů na nezvěstný stroj. Vyšetřovatelé z amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) se nyní soustředí na to, proč se tak stalo a zda nehodu původně přežil kromě snowboardisty Davida Horvátha i někdo další.

Při sobotním neštěstí zemřelo pět z šesti lidí na palubě vrtulníku. Mezi zemřelými je kromě nejbohatšího Čecha Petra Kellnera i další muž z Čech, 50letý Benjamin Larochaix, 52letý Gregory Harms z Colorada a dva muži z Aljašky – 38letý Sean McManamy a 33letý pilot Zachary Russell.

Havarovanou helikoptéru provozovala společnost Soloy Helicopters. Podle předběžných zjištění NTSB v ní však nikdo původně netušil, že by přerušení v příjmu trasovacího signálu mohlo poukazovat na nějaký problém. Vrtulník vyslal poslední signál v sobotu kolem 18:35 místního času (v neděli 04:35 SELČ), společnost však záchranáře upozornila na problém až o dvě hodiny později.

To však podle šéfa aljašské pobočky NTSB Clinta Johnsona nutně neznamená, že někdo pochybil. Na takové závěry je podle něj zatím příliš brzy, protože vyšetřovatelé dosud neměli možnost prozkoumat záznamové zařízení z havarovaného stroje.

Vrak helikoptéry nyní stále leží v horách na místě, kde havarovala. Těžko přístupný terén a špatné počasí záchranářům komplikují snahy o jeho vyzvednutí. Federální úřad pro letectví (FAA) ve středu v okolí pádu vrtulníku znovu dočasně omezil letecký prostor, dokud se stroj nepodaří převézt. Místní činitelé doufají, že by se tak mohlo stát do konce tohoto týdne.

Mohlo přežít víc lidí?

Helikoptéra nabrala Kellnera a jeho společníky ve 14:30 místního času (v neděli 0:30 SELČ) v okolí jezera Wasilla, v jehož blízkosti sídlí i společnost Soloy Helicopters. Proč pasažéři nasedali tam, a ne u luxusní horské chaty Tordillo Mountain Lodge, kde byli ubytováni, zatím není jasné.

Poslední signál stroj vyslal v 18:35 místního času, firma Soloy však nesrovnalost nahlásila záchranářům až asi ve 20:30. Johnson z NTSB přitom z rozhovorů s manažery firmy usoudil, že o výpadku v příjmu signálu nikdo ze Soloy původně nevěděl. „Co vím, je, že když si toho všimli, měla už (helikoptéra) zpoždění,“ řekl.

Odmítl přitom spekulovat o tom, zda bezprostředně po pádu stroje mohl zůstat naživu ještě někdo jiný než Horváth. Potvrdil však, že se touto otázkou vyšetřovatelé budou zabývat. „Dokud si nepromluvíme s přeživším a s koronerem, tak nevíme,“ poznamenal.

Mluvčí nemocnice Providence Alaska Medical Center v aljašské metropoli Anchorage, kde Horváth leží, potvrdil, že je pacient stále ve vážném stavu. Neměl však informace o tom, zda již byl schopen mluvit s vyšetřovateli.

Záchranáři se na místo dostali po šesti hodinách

Tým záchranářů se dostal na místo nehody až po asi šesti hodinách od doby, kdy helikoptéra přestala vysílat signál. Podle příslušníka aljašské národní gardy Keenana Zerkela nalezli Horvátha naživu ještě v kabině stroje, kde byla rovněž těla čtyř dalších pasažérů. Ostatky pilota podle něj ležely mimo helikoptéru. Úřady však neuvedly, zda při havárii z vrtulníku vypadl, nebo zda ze stroje ještě zvládl po nehodě vylézt sám.

Vyšetřování incidentu nadále pokračuje. NTSB na svých webových stránkách varuje, že jednoznačné určení příčiny letecké havárie může trvat i 12 až 18 měsíců.

K víkendové nehodě se ve středu na Facebooku vyjádřil legendární snowboardista Travis Rice, který je v Tordillo Mountain Lodge častým hostem. O Kellnerovi prohlásil, že byl vášnivým snowboardistou a že mu ve vzájemných rozhovorech často říkal, jak je nadšený ze své rodiny.

Tagy:
Aljaška nehoda vyšetřování Facebook havárie vrtulník chyba Petr Kellner snowboarding záchranáři pád helikoptéra Colorado Česko USA přežití Benjamin Larochaix Gregory Harms Sean McManamy Zachary Russell David Horváth Clint Johnson National Transportation Safety Board Federal Aviation Administration Zack Russell