Vystřílel restauraci a zavolal na Primu. Duch zhrzeného šílence bude v Uherském Brodě navždy

Třiašedesátiletý obyvatel Uherského Brodu Zdeněk Kovář vstoupil krátce po poledni do místní restaurace Družba a začal pálit do lidi.

HLASY ZLOČINU, Zdeněk Kovář

Nejčernější den v historii Uherského Brodu. To je 24. únor roku 2015. Do restaurace Družba přišel šílený Zdeněk Kovář a začal bezhlavě střílet. Usmrtil osm lidí a pak sám sebe. Vystřelil celkem 44krát. Po svém běsnění zavolal do KRIMI Zpráv na TV Prima. „Chtěl udělat divadlo, pečlivě vše připravoval,” shodli se experti. Případ masakru v Uherském Brodě řeší další díl videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Třiašedesátiletý podivín žil v bytě se svojí schizofrenickou manželkou, která nadávala lidem. Jednoho dne vzal zbraň a vyrazil se pomstít městečku, které tolik nenáviděl. „Družbu si vybral náhodou. Obrátil zlost proti světu, před kterým se se ženou uzavřeli,” vysvětluje novinář Jakub Kvasnička důvod, proč Kovář spustil své šílené vražedné řádění v čase obědů.

Po několika málo minutách bylo po všem. Na zemi leželi mrtví lidé, což ale kromě něj zatím nikdo nevěděl. Kovář následně zavolal do televize Prima, kde si vedoucímu regionální redakce Pavlu Lebduškovi stěžoval na šikanu a lhostejnost úřadů, které ho měly dovést k této tragédii.

ČTĚTE VÍCE: Týrání a trýznivá smrt mladíka z Aše. Vraždil žárlivý policista, svědek myslel, že jde o trik

„Pavel říkal, že do sluchátka mluvil zlomený muž. A tvrdil, že má rukojmí, což neměl, protože všichni byli již mrtví,” popisuje Václav Janata, který v době telefonátu Zdeňka Kováře už v KRIMI Zprávách působil a dobře si onu situaci pamatuje. „Dodnes mě z toho mrazí,” přiznává.

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

Masakr vyděsil celý svět, protože se udál jen měsíc od útoku v redakci Charlie Hebdo, kde muslimští teroristé zastřelili dvanáct lidí. Nabízela se tak hned otázka, jestli se něco podobného neděje i v Uherském Brodě.

„The Daily Telegraph okamžitě spustil on-line přenos,” vypráví Kvasnička. „Největší světová média v čele s agenturami CNN, BBC nebo Reuters také ve velkém informovala o osmi obětech a šíleném střelci. Zprávou dne to bylo pro německý Die Welt, italský Corriere della Sera, francouzský Le Monde či španělský El País. Tak, jako po masakru v Brodě, se o Česku dlouho nepsalo. Bohužel.”

„Psychiatři pak tvrdili, že střelec chtěl udělat divadlo, šlo mu o to samotné drama a scénu. Zakončenou sebevraždou,” dodává Janata. „Velké emoce pak vzbudil i zásah  nebo spíš nezásah policie. Kritika byla obrovská,” dodává Kvasnička.

Co všechno policie pokazila? V čem měl být v Brodě akčnější? Co zanechala tragédie v české legislativě? Kdo byl Zdeněk Kovář? Jak ho ovlivňovala jeho manželka, proč byl normální a pak se uzavřel do sebe? A co říkal do sluchátka reportérovi TV Prima a jaká byla atmosféra v redakci? Sledujte další díl videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Tagy: