Vzácné housle Josefa Suka: Nová cena pro talenty proslulé Kocianovy soutěže

Přední tuzemská houslová soutěž, Kocianova houslová soutěž (KHS), se právě stala ještě atraktivnější. Díky novému partnerství s Českým královským institutem se do hry vkládají housle od mistra houslaře Jana Špidlena, na kterých kdysi zaznívaly tóny samotného Josefa Suka.

Český královský institut, z.ú., který se stal partnerem Kocianovy houslové soutěže, zakoupil do svých sbírek právě tyto vzácné housle. Institut se zároveň zavázal tyto cenné housle zapůjčit na jeden rok novému laureátovi Kocianovy soutěže. Ředitel ČKI, JUDr. Zdeněk Prázdný, zdůraznil důležitost podpory talentovaných mladých umělců.

,,Historie soutěže, jména dosavadních laureátů, jejich následné umělecké uplatnění a v neposlední řadě osobnost Pavla Šporcla jsou nezpochybnitelné atributy, které rozhodly o naší podpoře," vysvětlil.

Předseda poroty KHS a houslový virtuóz Pavel Šporcl sdílel svou radost z této nové spolupráce. ,,Taková cena, jako jsou mistrovské housle, ještě zvýší prestiž této světoznámé soutěže," uvedl. Sám je známý tím, že hraje na modré housle, které mu v roce 2004 vytvořil právě mistr houslař Jan B. Špidlen. ,,Jsou to nejen první mistrovské housle Jana Špidlena s pořadovým číslem 001, ale také nástroj, na který několik let hrál náš houslový velikán Josef Suk. Jsou to tedy housle s nádherným příběhem, jakési 'exSuk' špidlenky," dodal Šporcl.

Starosta města Ústí nad Orlicí, kde soutěž sídlí, vyjádřil nadšení z toho, že prestiž soutěže stále stoupá na popularitě. ,,Naše město dlouhodobě podporuje umělecké soutěže mladých talentů a hlásí se k odkazu Jaroslava Kociana," řekl starosta.

Letošní ročník soutěže přilákal 59 soutěžících z celého světa, což jen dokládá její globální přitažlivost. Cena v podobě unikátních houslí přináší do Kocianovy soutěže novou vzrušující kapitolu. A kdo ví, jaký talent právě na těchto historicky cenných houslích rozkvete. Poprvé budou housle z dílny Jana Špidlena s opusovým číslem 001 zapůjčeny letošnímu laureátovi 66. ročníku Kocianovy houslové soutěže, a to na závěrečném koncertě vítězů 4. května v Roškotově divadle v Ústí nad Orlicí.

Tagy:
soutěž housle Ústí nad Orlicí Pavel Šporcl Jan Baptista Špidlen Jaroslav Kocian Josef Suk