Tenisový Wimbledon ztrácí lesk. Nebudou se udělovat body, dochází i k genderovým úpravám

Wimbledon

Hyperkorektní tenis

Na slavném anglickém Wimbledonu si nezahrají ruští a běloruští tenisté. Navíc nebude legendární turnaj bodován do světového žebříčku a promění se tak podle slov některých tenistů v exhibici. Teď začali organizátoři genderově upravovat jednu z ikon All England Clubu.

Známá zeď slávy ve Wimbledonu mění svou podobu. Před jmény vítězek zmizí písmenka označující slečnu nebo paní. „Myslím si, že je to úplně jedno, jestli je tam slečna nebo paní. Nemyslím si, že to lidi úplně zajímá, že budou řešit, jestli je někdo znovu slečna nebo paní. Nechala bych to tam,“ řekla vítězka Wimbledonu ve čtyřhře Barbora Strýcová.

Kvůli válce na Ukrajině letos britská vláda nepustí na turnaj ruské a běloruské hráče. I Asociace tenisových profesionálů (ATP) a Ženská tenisová asociace (WTA) rozhodly, že se v All England Clubu nebude hrát o body do světového žebříčku.

Djokovič nebude světová jednička

„Pokud mám být upřímný, Wimbledon porušil dohodu s ATP, to za prvé. Když máte dohodu, nemůžete ji porušit. A oni to udělali. Myslím, že je důležité ukázat turnajům, že si nemohou dělat, co chtějí,“ má jasno sedmý hráč světového žebříčku Rus Andrej Rublev.

Stejný názor má i současný hráč číslo jedna Novak Djokovič. Ten navíc kvůli pořadatelům přijde po Wimbledonu o post světové jedničky. „Myslím, že to bylo špatné rozhodnutí. Ani trochu ho nepodporuji, ale v těchto časech by jakékoli rozhodnutí způsobilo konflikt. Je to hodně citlivé,“ sdělil Djokovič.

Kolik dostanete za vítězství?

Na londýnské trávě si nezahraje například Daniil Medveděv. Ten aktuálně bojuje o body na Roland Garros. „Pokud bych mohl hrát na Wimbledonu, budu tam hrát moc rád, i bez bodů. Když nemůžu hrát, zůstanu doma, budu tvrdě trénovat a připravovat se na další turnaj,“ popsal Medveděv.

Wimbledon, i když bez bodového ohodnocení a se změněnou zdí slávy, otevře svou náruč 27. června. A bude to štědrá náruč. Jako prize money je připraveno přes jednu miliardu korun.

Tagy:
body gender tenis Wimbledon Novak Djokovič výhra žebříček Andrej Rublev Barbora Strýcová hráči Novak Djoković Daniil Medveděv Rusové Ženská tenisová asociace vláda Spojeného království Asociace profesionálních tenistů bodování tenisté ruská invaze na Ukrajinu Bělorusové All England Lawn Tennis and Croquet Club