Nehty jako obraz zdraví: Mohou odhalit řadu nemocí včetně rakoviny. Co sledovat?

Nedokonalosti na nehtech se často jeví jen jako kosmetická vada, někdy však mohou poukazovat na mnohem vážnější problém. Odrážejí totiž i stav zdraví našeho těla a lze skrze ně odhalit řadu nemocí, například rakoviny.

Nehty jsou velmi dobrým ukazatelem našeho celkového zdraví a mohou prozradit řadu nemocí. Měli byste být obzvláště ostražití, pokud na nehtech objevíte svislou hnědou čárku. Podle odborníků citovaných deníkem The Sun může naznačovat dědičnou poruchu spojenou se zvýšeným rizikem výskytu rakovinných buněk.

ČTĚTE TAKÉ: Tři čtvrtiny předškoláků jí obden sladkosti, ukázal průzkum. Mnozí rodiče špatné stravování tolerují

Hnědá svislá čára na nehtu může být známkou melanomu,“ varovala na svém blogu dermatoložka Phoebe Richová, ředitelka kliniky pro nehtové poruchy z Oregonské univerzity v USA. Tento typ rakoviny se častěji objevuje u lidí s tmavší pletí. Web Health Central například připomíná, že na něj zemřela i ikona reggae Bob Marley. „Objevil skvrnu na palci u nohy, ale domníval se, že je to jen následek fotbalového zranění,“ poznamenal web. Pokud pod nehtem uvidíte tmavou skvrnu, nechte si ji zkontrolovat lékařem.

Dalším vodítkem k tomu, že něco není v pořádku, je takzvaná Beauova linie, tedy příčné rýhy na nehtech. Ty naznačují, že z nějakého důvodu přestal nehet růst. Většinou se tyto rýhy vyskytují po prodělání těžké infekce, šoku, sepse anebo po chemoterapii. Mimochodem, Beauovy linie měl na nehtech i známý „ledovcový muž“ Ötzi, mumie z doby měděné, a díky nim vědci vydedukovali, že byl poslední měsíce před smrtí opakovaně nemocný.

Podélné rýhy zase naznačují nedostatečný pitný režim, stres i chronické onemocnění, jako je diabetes nebo problémy se štítnou žlázou. O nedostatku živin zase vypovídá lámavost nehtů. Značit může ale také to, že je vaše tělo vystaveno chemikáliím, máte nedostatek železa nebo trpíte onemocněním štítné žlázy.

V pořádku není ani neobvyklé zbarvení nehtů. Pokud je máte až nepřirozeně bílé, může to být následek traumatu, známka problémů se srdcem či ledvinami, a dokonce i příznak otravy.

Žluté nehty jsou zase spojeny s cukrovkou, onemocněním štítné žlázy a s lupénkou. „Nadměrné žloutnutí nehtů může ale souviset i s onemocněním plic. Toto velmi vzácné onemocnění, známé jako syndrom žlutých nehtů, vede k chronické infekci a zánětu hlavních dýchacích cest,“ upozornila Richová. Nejčastěji jde ale o mykózu, tedy houbové onemocnění přímo na nehtech.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tablety a mobily si vybírají na zraku dětí svou daň. Experti popsali varovné signály i prevenci

Tagy:
nemoc rakovina nehty The Sun štítná žláza Bob Marley Beauova linie žloutnutí nehtů Ötzi lámavost nehtů