Z haly s odpadem v Hradci se valil hustý dým. Hasiči oheň likvidovali 14 hodin

Požár haly s odpadem v Hradci Králové

V Hradci hoří hala s odpadem

Hasiči v neděli ráno zlikvidovali požár haly s odpadem na Slezském předměstí v Hradci Králové. Vypukl v sobotu odpoledne, na místě zasahovalo až 13 profesionálních a dobrovolných jednotek. Příčina vzniku požáru ani škoda zatím nejsou jasné, řekla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

„Vyšetřovatelé budou provádět kompletní ohledání během pondělí, až bude všechno vychladlé, i za účasti zástupců firmy. Bude se stahovat i kamerový záznam,“ uvedla Götzová.

Kvůli hustému dýmu museli hasiči zasahovat v dýchací technice, využívali i automobilový žebřík. Zřídili čerpací stanoviště na řece Orlici, vodu dováželi kyvadlově pomocí velkokapacitních cisteren. Oheň dostali pod kontrolu po 18:30, odpad začali z haly vyvážet pomocí nakladačů a dohašovat ho venku. Likvidaci ohlásili kolem šesté hodiny ráno, tedy zhruba po 14 hodinách.

Přivolaná mobilní laboratoř nezjistila zvýšené hodnoty škodlivin v ovzduší. Požár vznikl v průmyslové oblasti a kouř se na obydlenou oblast nerozšířil.

Hala o rozměrech 40 × 35 metrů byla zasažena asi z poloviny, poškozená byla i střecha. „Jednotky odjely, byla nařízena dohlídka nad požářištěm na 72 hodin,“ doplnila Götzová.

Stejná hala v areálu sběrného dvora hořela loni v červenci, tehdy zasahovalo osm hasičských jednotek. Kouř obytnou část města neohrozil. Požár tehdy způsobil škodu odhadem 1,5 milionu korun, příčinou bylo samovznícení odpadu.

Tagy: