Požár v Ústřední vojenské nemocnici je pod kontrolou. Tři hasiči se zranili

Požár v Ústřední vojenské nemocnici

V ÚVN hořela střecha

Rozsáhlý požár v sobotu ráno zničil střechu a podkroví levého křídla pavilonu A Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze 6, v němž je mimo jiné oddělení neurologie. Z budovy bylo evakuováno víc než 40 lidí, nikdo z pacientů ani personálu se nezranil, řekl novinářům mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Jeden z hasičů si při zásahu pohmoždil rameno, ošetřili ho na urgentním příjmu ÚVN, sdělila mluvčí záchranné služby Jana Poštová. Po poledni záchranáři uvedli, že lehce zraněni byli při zásahu tři hasiči.

V době zásahu byl v nemocnici přerušen příjem pacientů. Záchranáři po 14:00 uvedli, že s výjimkou očního, ORL a neurologie funguje ÚVN již bez omezení. „V ÚVN je obnoven příjem pacientů, kteří byli po přechodnou dobu odkláněni do ostatních pražských nemocnic,“ napsala mluvčí na Twitteru.

Nemocnice patří armádě, vyšetřování si proto převezme vojenská policie a vojenský požární dozor. O příčinách a výši škod hasiči ani policisté proto nechtěli spekulovat. Na místě zasahovalo 17 profesionálních i dobrovolných jednotek, byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu.

Ze střechy šlehaly plameny, které hasiči likvidovali z několika stran pomocí výškové techniky. Z části střechy zůstaly po požáru jen ohořelé trámy. Hustý dým byl vidět z dalekého okolí. Situaci ze vzduchu monitoroval policejní vrtulník s termokamerou. Policisté uzavřeli prostor kolem pavilonu, dopravu v okolí nemocnice nemuseli vzhledem k slabému víkendovému provozu zastavit ani omezit.

Na místě zasahovalo deset profesionálních a sedm dobrovolných hasičských jednotek. Střecha pavilonu a podkroví byly podle hasičů zničeny, spodní patra se podařilo uchránit. Šéf pražských hasičů Luděk Prudil později novinářům řekl, že evakuováni byli pacienti a personál z ambulancí i lůžkové části neurologie, očního oddělení a ORL.

Hasiči měli požár hlášený kolem 9:30, hořelo na ploše 15 krát 30 metrů. Zhruba za hodinu se podařilo zastavit plamenné hoření. Kolem 12:45 na Twitteru oznámili, že požár je „prakticky uhašen“, prostor střechy kontrolovali termokamerami. Před 17:00 zůstávali na místě hasiči z pěti stanic a tři dobrovolné jednotky. „Kontrolujeme místo požáru, přesunuli jsme některé lékařské přístroje mimo poškozený objekt, budeme provizorně zakrývat střechu pavilonu,“ uvedli hasiči.

Kavka novinářům na místě řekl, že počet evakuovaných se pohybuje mezi 40 a 50, a to včetně lékařů a ambulantních pacientů, kteří budovu opustili sami. Počet evakuovaných potvrdila i mluvčí ÚVN Jitka Zinke. Všichni evakuovaní pacienti byli podle ní umístěni jinam v nemocnici. Potvrdila, že všichni jsou v bezpečí a nezraněni. Příčina požáru bude předmětem dalšího vyšetřování, dodala.

První hasiči se podle mluvčího na místo dostali do šesti minut po nahlášení požáru, postupně dojížděly i další jednotky. Poznamenal, že nemocnice byla projektována tak, že v ní jsou dostatečné nástupní plochy pro požární techniku, hasiči tak neměli problém například s použitím automobilového žebříku. Záchranná služba vyslala na místo i velkokapacitní vůz Fenix, nemusela ani nikoho ošetřit.

Tagy: