Z postele mě musel vynést manžel, říká tenistka Wozniacká o extrémně bolestivé nemoci

Za několik týdnů to bude rok, co dala tenisu sbohem Dánka Caroline Wozniacká. Bývalá světová jednička dosáhla ve svém sportu takřka všeho a mohlo toho být ještě daleko více. Jenže do hry vstoupila zákeřná dáma jménem revmatoidní artritida. To byl jeden z důvodů, proč v případě Wozniacké připutovala ve 29 letech před slovo „tenistka“ předpona „ex“.

Rodačka z Odense popsala německému deníku Bild, s jak těžkými chvílemi se musela v roce 2018 popasovat.

Nejprve ale prožívala euforii – vůbec poprvé v kariéře vyhrála na Australian Open vytoužený grandslamový titul a chtěla posbírat trofeje i z jiných největších turnajů na túře – Roland Garros, Wimbledonu a US Open. „Měl to být můj zlatý rok,“ uvedla Wozniacká v rozhovoru pro Bild.

Ovšem jak sezona postupovala, dostavovaly se zlověstné signály. S největší intenzitou pak před newyorským US Open. „Začala jsem pociťovat bolest kloubů, neustálou únavu a další napřed nevysvětlitelné symptomy. Prohrávala jsem zápasy, které jsem měla vyhrát,“ popsala trable dánská tenisová královna. „Nemohla jsem zvednout ruce, ramena, lokty a ani nohy. Měla jsem problémy se učesat a vstát z postele. Jednou jsem se probudila s tak silnými bolestmi, že mě z postele musel vynést manžel,“ přiblížila pomoc partnera, kterým je někdejší hráč NBA David Lee.

Problém rychle konzultovala s různými lékaři, kteří však několik měsíců tápali. Až po dlouhé době Wozniacká slyšela diagnózu revmatoidní artritida. „Lékaři mi říkali, že jsem jen vyčerpaná z turnajů. Naštěstí jsem našla revmatologa, který to zjistil.“

Skloubit sužující chronický zánět postihující klouby s kariérou bylo čím dál tím více náročné, přesto se tenistka s polskými kořeny chtěla ještě nějakou dobu na kurtech setrvat. Po čase si ale řekla dost a rozhodla se, že svému tělu definitivně uleví po grandslamu v Melbourne na začátku roku 2020. Do vůbec posledního zápasu na Australian Open nastoupila ve 3. kole. Při derniéře podlehla Tunisance Ons Jabeurové.

První zápas mezi profesionálkami odehrála už v 15 letech. V roce 2010 se pak poprvé stala světovou jedničkou, přičemž na vrcholu žebříčku vydržela dohromady 71 týdnů. Získala celkem 30 turnajů včetně zmíněného grandslamového úspěchu v Austrálii nebo triumfu na Turnaji mistryň.

Odchod do důchodu chtěla dnes 30letá Wozniacká oficiálně oslavit velkolepou exhibiční akcí letos v květnu v Kodani po boku kamarádky a tenisové legendy Sereny Williamsové. Jenže událost vinou koronaviru vzala za své.

Kvůli podobnému zdravotnímu problému ukončila nadějně rozjíždějící se kariéru česká tenistka Barbora Štefková. Tu brzdila pro změnu reaktivní artritida už v mnohem ranějším věku – okruh WTA opustila v pouhých 24 letech.

Tagy: