Z výfuku vzlíná vodní pára a na zádi se tyčí palác. Papež František dostal nový papamobil

Hlava katolické církve usiluje o ochranu Země a všeho, co nás obklopuje. V souladu s touto vizí vznikl i jeho nový papamobil. Upravená Toyota Mirai totiž spaluje vodík, čímž produkuje nulové emise. Tradiční vozidlo pro papeže obdržel Svatý stolec jako dar od japonských biskupů.

Speciální vodíkový papamobil je dlouhý 5,1 metru a jeho výška včetně střechy činí 2,7 metru, aby mohl papež pohodlně stát a být vidět zvenčí. Jde o přepracovanou verzi prvního vodíkového vozu na světě, modelu Toyota Mirai. Auto nevytváří žádné emise a pohání jej systém vodíkových palivových článků, zajišťujících dojezd cca 500 kilometrů, přičemž jediné emise tvoří čistá voda.

Skoro jako v Apoštolském paláci

Oproti předchozím papamobilům je Mirai zajímavá specifickými řešeními. Za první řadou sedadel je „useknutá“, aby zde bylo možné vměstnat papežovo křeslo. Celý zadní prostor ohraničuje jednoduchá trubková konstrukce, kterou doplňuje střecha z plexiskla a LED svítilny. Kabina je tedy otevřenější a vzdušnější než kdy předtím.

Do papežova trůnu vedou sklopné červené schody, samozřejmostí je také tradiční bílé lakování karoserie, zlaté symboly katolické církve nebo třeba registrační značka SCV 1.

Papež František si bezemisní Toyotu vyzkoušel už při své návštěvě Japonska loni v listopadu. Vznikly celkem dva exempláře a právě jeden z nich přivezli japonští kardinálové do Vatikánu s sebou jako dar.

Bude vodíkové auto vozit i českou celebritu?

Na dobu vodíkovou se připravuje i Česká republika. Firma Bonett ve spolupráci se skupinou Unipetrol totiž chystá výstavbu tří vodíkových plnicích stanic, jež budou stát v rámci čerpacích stanic sítě Benzina. Stavět by se mělo začít ještě letos v Praze na Barrandově a v Litvínově. Jejich uvedení do provozu je plánováno na příští rok.

Následně bude vodíkový stojan nainstalován také na čerpací stanici Benzina v Brně v Kaštanové ulici. V pokročilé fázi příprav je rovněž montáž vodíkových „plniček“ v Plzni na Nepomucké ulici a v Praze na D10 ve směru na Mladou Boleslav.

Doposud jediná funkční, avšak neveřejná vodíková stanice v Česku se nachází v Neratovicích. Ta od roku 2009 slouží pro autobus tamní veřejné dopravy. Vodík je aktuálně populární především ve Spojených státech amerických, Japonsku a Německu, jinde je problém hlavně s plnicí infrastrukturou.

Tagy: