Padl výjimečný trest za brutální vraždu. Agresivní sadista si má odsedět 25 let

Rostislav Basler je podle znalců agresivní sadista, pro společnost extrémně nebezpečný. Za loňskou brutální vraždu cyklistky na kraji Olomouce si vyslechl u olomouckého krajského soudu výjimečný trest 25 let. Po výkonu trestu má u pachatele následovat zabezpečovací detence. Oběť napadl tři měsíce po propuštění z vězení. V minulosti ženy napadl už třikrát. Na jednapadesátiletou cyklistku zaútočil podle obžaloby sekerou a nožem, když odmítla jeho nabídku k sexu. Rozsudek není pravomocný, Basler si nechal lhůtu pro odvolání.

Podle soudce Eduarda Ondráška jsou v případu podmínky pro uložení výjimečného trestu. „Byl za obdobné trestné činy opakovaně stíhán, tato situace se u obžalovaného postupně stupňuje. Bez nějaké pomoci a zábrany státu směřuje k tomu, že by tato jednání opakoval a stupňoval. Resocializace je podle znalců vyloučena. Je třeba jej oddělit pokud možno na dlouhou dobu od zbytku společnosti, aby bylo zabráněno páchání této trestné činnosti,“ uvedl soudce. S ohledem na sexuální deviaci je podle něj na místě i zabezpečovací detence, kam se muž přemístí po výkonu trestu.

Výjimečný trest navrhovala i žalobkyně Šárka Shariffová s ohledem na brutální provedení i mužovu trestní minulost. I přes sexuální sadismus pachateli podle ní ovládací a rozpoznávací schopnosti zůstaly. „Jeho doznání nebylo úplné, dopustil se nejméně třech násilných činností vůči ženám. Téměř 20 let strávil ve vězení, trestné činnosti se dopustil poté, co byl v lednu propuštěn z vězení, kde si odpykával desetiletý trest,“ uvedla žalobkyně.

Chtěl jsem jen projet do Bystrovan

Obhájce tvrdil, že proces dostatečně nezodpověděl otázku ovládacích a rozpoznávacích schopností obžalovaného, soud však doplnění dokazování zamítl s odkazem na závěry znalců. Basler se k vraždě přiznal, měnil však popis událostí, které jí předcházely. Ženu prý po napadení naložil do auta a odvezl ji asi sto metrů do remízku, kam ji odtáhl. Tam ji svlékl téměř do naha a tvrdil, že předstíral soulož kvůli procházející svědkyni. Až poté prý mrtvou ženu udeřil sekerou. „Já jsem ji nechtěl znásilnit, chtěl jsem jen projet do Bystrovan,“ tvrdil muž.

Znalci jeho resocializaci vyloučili. Znalec z oboru sexuologie u něj diagnostikoval sexuální deviaci agresivní sadismus. Muž má na kontě čtyři útoky na ženy v letech 1993, 1997, 2006 a loni. Ženy napadl při sexuálně motivované trestné činnosti nožem či udeřil kovovou tyčí. Podle znalce jde o obdobný modus operandi. „Jde o sexuální útok na neznámou ženu bez snahy o sbližovací fázi,“ uvedl znalec.

K vraždě došlo v dubnu 2020

Případ se stal loni 15. dubna. Žena jela vpodvečer na kole z olomoucké městské části Chválkovice směrem na Bystrovany. Muž si na cyklistku podle žalobkyně počíhal na rozcestí u božích muk a poté, co odmítla výzvu k sexu, ji pětkrát udeřil sekerou sečnou stranou do hlavy a trupu, bodl kuchyňským nožem do krku a poté s největší pravděpodobností ještě rdousil rukou. Žena utrpěla řadu zranění, zemřela na místě. Bezprostřední příčinou byl krvácivý šok, vykrvácela z proříznuté hrdelní žíly.

Tagy: