Za každé narozené dítě růžová sakura. Procházka po Aleji mládí na Klatovsku vás uchvátí

Sakury ve svém nejkrásnějším období

Alej mládí

Navštívili jste Alej mládí na Klatovsku? Kvete jen dva týdny v roce, ale když vám navíc vyjde hezké počasí, je procházka mezi rozkvetlými sakurami opravdový zážitek. Podíváme se také do nedaleké Americké zahrady a na zámek Lázeň, kam stále jezdí jeho šlechtičtí majitelé.

Azurová obloha a růžové květy sakury s krásným výhledem do dálky. Alej mládí na okraji Chudenic za hezkého počasí nechá chladným jen málokoho a přitahuje turisty z celého Česka. Vysázel ji  Český svaz ochránců přírody společně se spolkem, který měl na starost vítaní občánků v roce 1987. „Vymysleli takovou novinku – za každé dítě narozené v tomto roce vysadit strom. Sázeli je rodiče dětí a stromy mají svá jména,“ vykládá průvodkyně Lenka Homolková. „Alej kvete přibližně dva týdny, záleží na počasí. Když je slunečno, vydrží celou dobu, pokud zaprší, tak květy opadají,“ dodává.

ČTĚTE TAKÉ: Připomíná procházku rájem. Údolí Peklo nabízí skalní byty i panenskou přírodu

Při dobré viditelnosti se můžete kochat dechberoucí krajinou a zahlédnout i vrcholky šumavských hor, například dvojvrchol Malý a Velký Ostrý, jemuž se přezdívá Prsa Matky boží. Návštěvníci si mohou všimnout i místa, kde sakurová alej končí a navazuje na ni původní alej třešňová. „Ta tady byla vysezena už před 150 lety pravděpodobně šlechtickým rodem Černínů. Ti tady sázeli aleje po celém okolí,“ vysvětluje Lenka Homolková.

Nedaleko aleje se nachází zámek Lázeň, veřejnosti je však dovnitř vstup zakázán. Jeho majitelé z rodu Černínů ho totiž stále navštěvují a podle Ludvíka Prouzy si střeží své soukromí. „Jezdí poměrně často, mají to zde opravdu rádi. A když se sejde celá rodina, pan hrabě má osm dětí, které mají vlastní potomky, tak jich je celkem až dvacet pět,“ říká.

Zámek Lázeň byl v minulosti místem, kde se sjížděli literární velikáni. Pozvání rodiny Černínů přijala například Božena Němcová, František Palacký nebo Josef Dobrovský.

Poslední zastávkou toulek po Klatovsku pořadu Prima Česko je Americká zahrada, kterou najdete v lesním komplexu Žďár dva kilometry od Chudenic. „Byla založena roku 1828 původně jako školka okrasných dřevin pro park nedalekého zámku Lázeň,“ uvádí Karel Jungvirt z Občasného sdružení Otisk.

Své jméno Americká zahrada získala díky tomu, že většina vysazených dřevin pochází se Severní Ameriky. Dalším zdejším lákadlem je podle Karla Jungvirta jedna z nejstarších douglasek v Evropě která sem byla převezena roku 1841 jako tříletá sazenice z věhlasné firmy James Bot a synové u Hamburku.

Tagy:
strom Česko Božena Němcová okres Klatovy František Palacký alej Český svaz ochránců přírody Josef Dobrovský Chudenice Černín Americká zahrada zámek Lázeň