Za týden plánuje přeběhnout Česko. Šimon chce upozornit na vzácnou nemoc

Mladík chce během upozornit na vzácnou nemoc.

Šimon chce přeběhnout Česko, aby upozornil na vzácnou nemoc

Od západu na východ, po svých a co možná nejrychleji. To je výzva pro mladého sportovce Šimona Kocourka. Dal si ji sám a vyrazil v pondělí brzy ráno. Chce přeběhnout celé Česko, aby upozornil na problémy lidí, kteří trpí vzácnou nemocí. Na přeběhnutí republiky si dává týden.

První rychlé kroky běžce Šimona Kocourka směřovaly do tmy. Na trasu dlouhou 660 kilometrů vyrazil v pondělí v šest hodin ráno. Odstartoval z nejzápadnější výspy České republiky a doběhnout chce na opačný konec země. V tomto případě ale platí víc než jindy, že cílem je vlastně cesta samotná.

ČTĚTE TAKÉ: „Anděl odešel.“ Osmiletý Vilík podlehl vzácné nemoci, před smrtí si splnil poslední přání

„Bratrovi se narodil syn, takže můj synovec, s onemocněním PKU, tedy fenylketonurií. Já jsem se rozhodl svou osobní výzvu spojit s pokusem o zviditelnění fenylketonurie a tím tak pomoci všem pacientům v republice,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS svůj cíl.

Fenylketonurie je vzácná, dědičná nemoc. Riziko hrozí, pokud se na nemoc nepřijde včas. Ideálně by to mělo být ještě před narozením. Pacienti musí celoživotně dodržovat přísnou dietu, jinak se jim v těle hromadí toxické látky, které jsou zvlášť nebezpečné pro malé děti a jejich vývoj.

Každý den uběhne dva maratony

Šimona redakce CNN Prima NEWS zastihla krátce před polednem uprostřed jeho denní porce kilometrů. V Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku už měl v nohách bezmála celý maraton. „Nohy jsou ještě docela lehké. Samozřejmě ale v hlavě vím, kolik mě toho ještě čeká. Šetřím síly a jde to dobře,“ pochvaloval si.

Na cestu nevyrazil Šimon sám, doprovod a podporu mu dělá rodina. „Čekáme na něj každých 20 kilometrů, aby se mohl občerstvit nebo si vyměnit ponožky. Každý den vlastně uběhne dva maratony, je to náročné jak fyzicky, tak psychicky. Má neuvěřitelnou vůli a píli, jsem přesvědčený, že vydrží,“ uvedl Šimonův otec Michal. Pokud půjde vše podle plánů, do cíle, tedy za Jablunkov v Moravskoslezském kraji, by měl Šimon doběhnout příští pondělí odpoledne.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Také psi čelí podzimní vlně nemocí, veterinářka doporučuje očkování. Kdy zpozornět?

Tagy: