Důležité je místo postižení v mozku, říká fyzioterapeut k naději na zotavení po mrtvici

Moderátorka Martina Kuzdasová a fyzioterapeut Jakub Pětioký

Lékaři v éteru, Jakub Pětioký - 28.9. v 09:30

„Tělo není poškozené, poškozený je mozek.” Tak popisuje pacientům po prodělané mrtvici jejich stav fyzioterapeut Jakub Pětioký. O tom, jak vypadá ideální následná péče, jakých výsledků se díky ní dá dosáhnout a kde lékaři narážejí na limity, s ním mluvila moderátorka Martina Kuzdasová v dalším díle videopodcastu LÉKAŘI V ÉTERU.

Ztráta schopnosti komunikace, porozumění, logického myšlení, příjmu potravy nebo třeba pohybu ruky či nohy. Pokud pacient přežije, potýká se po mrtvici často s vážnými následky. „Aby moji pacienti lépe pochopili svůj stav, vždycky jim vysvětluji, že tělo poškozené není, poškozený je mozek,” říká fyzioterapeut a náměstek pro rehabilitaci Rehabilitační nemocnice Beroun Jakub Pětioký. „A mozek je něco, co člověk nejlépe ovlivní sám,” doplňuje. Zdůrazňuje tak velký vliv vůle a motivace pacienta na výsledky následné rehabilitace, která musí být komplexní a znamená spolupráci fyzioterapeuta, ergoterapeuta, psychoterapeuta a logopeda.

„Můžeme vidět osoby, které kompletně ztratí možnost chůze a používání horní končetiny a po pár týdnech nebo měsících se funkce obnoví.“ Podle Pětiokého se to týká jak funkčních pohybů, tak i jemné motoriky, kdy se zlepší funkce prstů natolik, že je člověk schopen se vrátit ke své původní práci. Už podle něj neplatí, že nejdůležitějším faktorem je rozsah zasažené tkáně. Stále více se prý ukazuje, že záleží spíše na místě, ve kterém je mozek poškozený.

Na celý rozhovor s fyzioterapeutem Jakubem Pětiokým se podívejte v dalším díle videopodcastu LÉKAŘI V ÉTERU, který najdete v úvodním videu tohoto článku.

Tagy:
zdraví mrtvice Martina Kuzdasová pacient podcast fyzioterapie věda a technika videopodcast Lékaři v éteru Rehabilitační nemocnice Beroun nemoci a zdravotní potíže Jakub Pětioký