Za vánoční cukroví si letos výrazně připlatíme. Na kolik vyjde kilo sladkostí?

Adventní čas 3

Drahé vánoční cukroví

Vánoce se kvapem blíží a s nimi je neodmyslitelně spojeno cukroví. Kdo ho kupuje, tak si letos připlatí. Za některé druhy až o 25 procent víc. Někde za kilo cukroví lidé zaplatí i tisíc korun.

V cukrárně v Plzni-Slovanech mají zdejší prý nejraději tradiční vanilkové rohlíčky a linecké. „Vyrábíme celkem 13 druhů cukroví,“ popsala vedoucí prodejny Štěpánka Mentbergerová.

Milovníci sladkého vánočního potěšení si ale letos připlatí, a to zhruba o deset procent ve srovnání s minulým rokem. Třeba krabice o váze 750 gramů, v níž jsou všechny druhy cukroví, vyjde na 540 Kč.

Klára Erbenová začala ve své rodinné výrobně vánočního cukroví s pečením v sobotu a čeká ji spousta práce, klienti si objednali celkem 400 kilogramů cukroví. „Letos musíme reagovat na zvýšení cen energií a budeme zdražovat přibližně tak o deset procent,“ popsala majitelka rodinné výrobny vánočního cukroví.

Ceny na kilogram cukroví se v prodejnách liší. Lidé za něj někde mohou zaplatit i přes 1000 korun, jinde ho nabízejí za polovinu. O ceně kilogramu cukroví mají lidé různé představy. „Stojí tak kolem 150–200 Kč,“ řekl v anketě CNN Prima NEWS jeden z dotazovaných. „Sedm až osm stovek,“ uvedl další.

Dá se předpokládat, že si lidé budou cukroví víc péct doma a méně utrácet za to kupované. „Některé cukroví zdraží až o čtvrtinu,“ předpovídá ekonom Lukáš Kovanda.

Tagy: