Za VIP telefonní číslo zaplatíte i stovky tisíc. Jaké je v Česku nejdražší?

Překupníci na internetu obchodují s velmi neobvyklými telefonními čísly, která jsou unikátní pro svou zapamatovatelnost. Jejich cena se v Česku může vyšplhat i ke dvěma milionům korun.

Operátoři takzvaná zlatá čísla prodávají za 6500 korun. Jenže vzhledem k tomu, že někteří lidé jsou schopni za neobvyklou kombinaci zaplatit mnohem více, čísla od operátorů ve velkém vykupují společnosti, které je pak za mnohonásobně vyšší cenu přeprodávají dál.

Nejdražším telefonním číslem v Česku je kombinace 777 717 777. Firma VIPčísla.cz jej nabízí za jeden milion a osm set patnáct tisíc korun. „Je-li spotřebitel předem řádně seznámen s cenou takové služby, pak je možné, aby si cenu nastavil libovolně,“ řekl mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Fröhlich.

Podle překupníků službu často využívají majitelé firem, kteří své společnosti chtějí zviditelnit právě zajímavým telefonním číslem. „Taková čísla se hodí firmám, které provozují třeba rádiovou nebo televizní reklamu, lidem se to pak mnohem lépe pamatuje,“ uvedl marketingový odborník Jakub Horák.

O specifická čísla je velký zájem i v zahraničí. Například o takzvané ďábelské sedmičíslí 666-6666 od katarského operátora se v roce 2006 ucházelo osm zájemců. Nový majitel ho nakonec vydražil za rekordní částku 60 milionů korun.

Tagy: