Neonacista dostal doživotí. Soud vynesl verdikt v případě vraždy Waltera Lübckeho

K doživotnímu trestu odnětí svobody byl odsouzen německý neonacista Stephan Ernst za vraždu hesenského regionálního politika Waltera Lübckeho, který podporoval migraci směrem do Německa. Ernstův údajný komplic byl obvinění z vraždy zproštěn. Informoval o tom web Deutsche Welle.

Odsouzením sedmačtyřicetiletého Ernsta je u konce první německý soudní proces kvůli politické vraždě od roku 1970. Soudce Thomas Sagebiel připustil „obzvláštní závažnost“ provinění Stephana Ernsta. Tím se prodlouží doba, kterou bude muset muž strávit za mřížemi, než bude možné zvažovat jeho podmínečné propuštění.

V případě doživotních trestů v Německu je minimální doba strávená ve vězení před eventuálním podmínečným propuštěním patnáct let, v případě Ernsta je pak nepravděpodobné, že by se o takové možnosti uvažovalo dříve než za dvaadvacet let.

Politika zastřelil na terase jeho domu

Odsouzený, který se k činu přiznal a jehož DNA policie nalezla na politikově košili, je podle Deutsche Welle známý svými krajně pravicovými postoji. V noci na 2. června 2019 Waltera Lübckeho zastřelil na terase jeho domu v hesenském městě Kassel.

Politik Walter Lübcke, jenž byl členem německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU), veřejně podporoval kancléřku Angelu Merkelovou v jejím rozhodnutí z roku 2015 přijmout statisíce běženců. Kvůli tomu se stal nepřítelem krajní pravice.

Markus H., údajný komplic Stephana Ernsta, byl obviněn z vraždy. Usvědčen však byl z nedovoleného držení zbraně. Ernst dosvědčil, že Markus H. byl přítomen na místě činu a pronesl několik sarkastických poznámek k oběti, než Ernst vypálil smrtící ránu. Podle BBC dostal Markus H. podmíněný trest na osmnáct měsíců.

Tagy: