Medvěd na Slovensku napadl i 10letou dívku, pár s kočárkem těsně minul. Primátor žádá akci

Medvěd

Medvěd v Liptovském Mikuláši

V ulicích Liptovského Mikuláše se v neděli pohyboval medvěd. V akci byli policisté, záchranáři, hasiči i myslivci. Podle informací slovenských médií si řádění šelmy vyžádalo nejméně pět zraněných, včetně desetileté dívky. Ve městě zasedl krizový štáb, primátor Ján Blcháč žádá aktivní řešení a účast myslivců na ochraně veřejnosti.

Po Liptovském Mikuláši v neděli pobíhal medvěd, který napadl několik lidí. „Podle předběžných informací bylo zraněno pět osob (dívka 10 let, muž 32 let, žena 49 let, žena 58 let, muž 72 let), napadení utrpěli řezné rány a kousance, všichni byli propuštěni do domácího léčení,“ uvedlo na svém Facebooku město Liptovský Mikuláš.

Kvůli šelmě zasedl také krizový štáb. „V současné době zasedá na městském úřadě krizový štáb města za účasti Ministerstva životního prostředí Slovenské republiky, členů zásahového týmu pro medvěda hnědého, státní policie, mysliveckých sdružení, Správy TANAP a přítomen je i otec jedné z obětí,“ dodalo město.

❗️❗️❗️🐻 Medveď v centre mesta: aktuálne na mestskom úrade zasadá krízový štáb mesta za účasti Ministerstva životného...

Posted by Mesto Liptovský Mikuláš on Sunday, March 17, 2024

Na sociálních sítích se mezitím šíří videa, na kterých je řádění medvěda zachyceno. Na jednom z nich je vidět, jak šelma běží ulicí, přičemž na přechodu těsně mine dvojici, která veze kočárek.

Medvěd se následně zřejmě vydal pryč z města. Mluvčí Liptovského Mikuláše Viktória Čapčíková odpoledne uvedla, že medvěd přeplaval Váh směrem na Ploštín a ztratil se mimo obytnou zónu. Odkázala na zprostředkované informace. „Podrobnosti nemáme k dispozici, a proto nejsme kompetentní je komentovat,“ uvedla podle slovenského webu topky.sk.

Primátor Ján Blcháč dlouhodobě požaduje, aby se touto problematikou zabývaly kompetentní orgány, a bude požadovat i reakci a aktivní přístup Ministerstva životního prostředí v této věci. „Očekává rozhodnutí ministerstva, že myslivci v našem městě a jeho okolí budou smluvně zajištěni zásahovou jednotkou a budou k dispozici pro ochranu veřejnosti v takových případech až do příjezdu zásahové jednotky. Očekává také další komplexní systémové řešení této problematiky,“ napsali zástupci města.

Město Liptovský Mikuláš později odpoledne vyhlásilo mimořádnou situaci. „Kvůli výskytu medvěda hnědého žádá obyvatele, aby se nepohybovali mimo obytné zóny, zejména v ranních a večerních hodinách. Medvěd byl záchrannými a bezpečnostními složkami zatlačen do neobydlených zón, kde po něm záchranné složky průběžně pátrají, takže bezpečnost obyvatel v obytných zónách je zajištěna, ale žádáme o zvýšenou opatrnost,“ uvedlo město.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Smrtelný útok medvěda na Slovensku. Naháněl dvojici turistů, žena jeho řádění nepřežila

Tagy:
medvěd Slovensko Facebook kočárek krizový štáb Liptovský Mikuláš Tatranský národní park