Záběry z akce: Policie ukázala zásah proti ozbrojenému muži v Brně. Měl mít i části bomby

Zbraň muže, který v pondělí v Brně ohrožoval lidi v kancelářské budově, byla plně funkční. Policie při prohlídce budovy našla i zničenou místnost a v ní možné části výbušného systému. Muže zatím nebylo možné vyslechnout. Na policejním webu o tom informoval mluvčí David Chaloupka. Policie zároveň zveřejnila video ze zásahu, kdy muže zajistila.

Oznámení o muži, který zbraní ohrožuje lidi ve výškové budově v Holandské ulici, měli policisté nahlášené v pondělí ráno před 8:00. Z budovy se evakuovalo kolem 200 lidí. Nikdo se nezranil. Policisté muže zajistili, budovu následně prohledávali po celý zbytek dne.

„Případ si převzali kriminalisté, kteří jej kvalifikovali jako nebezpečné vyhrožování a obecné ohrožení. Zadrženého muže zatím vzhledem k jeho zdravotnímu stavu nebylo možné vyslechnout, zůstává hospitalizovaný v uzavřeném zdravotnickém zařízení, uvedl Chaloupka.

Mluvčí záchranářů Michaela Bothová uvedla, že na místo vyslali inspektora provozu a velkokapacitní sanitní vůz. „Z evakuovaných nikdo nevyžadoval naši péči,“ uvedla Bothová. V péči měli záchranáři podle ní pouze zadrženého muže. „Po kontrole zdravotního stavu jsme jej převezli do zdravotnického zařízení. Nejednalo se o zranění,“ řekla mluvčí.

ČTĚTE TAKÉ: Smrt těhotné ženy na Českolipsku: Policie zná předběžné výsledky pitvy

Policii asistovalo šest strážníků. Mluvčí Jakub Ghanem uvedl, že jejich hlídky působily venku, kde zajišťovali veřejný pořádek a starali se o bezpečnost evakuovaných lidí. „Ti byli zejména v první fázi rozrušení a někteří z nich mimo jiné neopatrně vstupovali na silnici,“ uvedl Ghanem. Doplnil, že několik dalších hlídek městské policie včetně psovodů a pořádkové jednotky bylo připraveno v rezervě.

Hasiči se v místě zabývali podle jejich mluvčího Jaroslava Mikošky drobnějším požárem. Vznikl podle něj v místnosti v 18. patře, uhasil jej samohasicí systém. Podle Mikošky zatím nelze říct, zda požár souvisí s událostí v budově. Příčina vzniku požáru není známa, škodu vyšetřovatel hasičů odhadl předběžně na 100 tisíc korun.

Holandská ulice je komplex několika kancelářských budov, denně tam dojíždějí pracovat stovky lidí.

Tagy: