Falešní policisté na D1: Rozsvítili majáky, ukazovali i zbraně. Řidiče okradli nejen o peníze

Jihomoravští policisté varují před podvodníky, kteří se vydávali za strážce zákona. Po dálnici D1 jeli v dodávce, která může na první pohled působit jako policejní. Pomocí modrých majáků zastavili jinou dodávku, přičemž pachatelé posádce tvrdili, že jde o běžnou kontrolu. Nakonec muže okradli o peníze i auto. Kriminalisté nevylučují, že to podvodníci zkusí znovu.

Incident, ke kterému došlo na 174. kilometru dálnice D1, zachytily bezpečnostní kamery. Na záznamu je vidět, jak dodávka zprvu jede v levém jízdním pruhu. Když se dostane na úroveň jiného vozu, rozsvítí se modré majáky a donutí řidiče zastavit.

„Pachatelé z dodávky mluví anglicky. Říkali, že se jedná o rutinní kontrolu, ale nebyla taková. Podvodníci oba rumunské občany okradli. Sebrali jim finanční hotovost v hodnotě asi 13 tisíc korun,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bolestná slova přítele Terézie, kterou našli v řece: Čeká nás těžká doba

Jeden z pachatelů, který z dodávky vystoupil, se přitom netajil tím, že má za pasem zbraň. „Následně Rumunům odcizili dodávku a nechali je stát na dálnici. Ti naštěstí reagovali docela rychle a okamžitě přivolali policii,“ doplnil Malášek.

Policistům se následně odstavenou dodávku podařilo najít kousek od dálnice poblíž obce Veverské Knínice. Kriminalisté teď motoristy nabádají k opatrnosti. „Je to poměrně neobvyklý případ, ale samozřejmě v tuto chvíli nemohu vyloučit, že by něco podobného mohli zkusit znovu,“ varoval mluvčí.

Policisté upozorňují, že při jakékoliv kontrole se hlídka, i když je v civilu, musí prokázat služebním průkazem, uniformou nebo odznakem policie, na kterých musí být zřetelně viditelné identifikační číslo.

Tagy: