Zabili jsme důležitého velitele hnutí Hizballáh, hlásí Izrael. Útok provedli v Libanonu

Izraelské ozbrojené síly v neděli při vzdušném útoku na vozidlo v Libanonu zabily jednoho z důležitých velitelů tamního hnutí Hizballáh. Oznámila to izraelská armáda. Zabitým je podle armády Ismáíl Zín, významný velitel v jednotce pro protitankové střely patřící ke speciálním silám Hizballáhu, napsala agentura Reuters.

„Zín byl významným zdrojem informací o protitankových střelách a byl zodpovědný za desítky útoků protitankovými střelami na izraelské civilisty, komunity a bezpečnostní složky,“ uvedla armáda.

ČTĚTE TAKÉ: Největší demonstrace od začátku války. Tisíce lidí protestovaly v Jeruzalémě proti Netanjahuovi

Izrael a Íránem podporované libanonské šíitské hnutí Hizballáh se vzájemně ostřelují přes libanonsko-izraelskou hranici dlouhodobě, útoky ale zintenzivněly od loňského října, kdy palestinské hnutí Hamás, spřízněné s Hizballáhem, provedlo teroristický útok z Pásma Gazy na Izrael.

Při něm palestinští ozbrojenci zabili téměř 1200 lidí a na 250 osob unesli do Gazy. Izraelské odvetné masivní bombardování a pozemní operace si podle úřadů ovládaných Hamásem vyžádaly více než 32 780 mrtvých Palestinců a způsobily humanitární krizi.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Izraelci bombardovali sklad zbraní u syrského letiště. Při náletech zahynulo 42 lidí

Tagy: