Záchrana chameleona nebo odklízení dřeva tankem. Jaké další kuriozity řeší hasiči?

Nejen k požárům nebo nehodám vyjíždějí profesionální i dobrovolní hasiči. Občas jsou jejich zásahy velmi neobvyklé. Požárníci z Olomouckého kraje v Senici na Hané zachraňovali chameleona z elektrického vedení, jindy šplhali na strom kvůli uvízlému paraglidistovi.

Povolání hasič je často fyzicky velmi náročné a nebezpečné. Občas ale požárníci vyrazí také k zásahům, na které po čase vzpomínají s úsměvem. „Pomáháme například pejskům, kočičkám, ovcím, ale setkáváme se i se zvířátky exotičtějšího charakteru. Z elektrického vedení jsme zachraňovali chameleona v Senici na Hané,“ uvedla mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Málokdo ví, že do vybavení hasičů patří například tanky. Jeden z nich se před časem musel na Přerovsku ukázat v akci u železniční nehody, která se obešla bez vážných zranění. „Z nákladních vagonů se vysypalo velké množství objemných dřevěných kůlů, které bylo potřeba odstranit z železničního profilu,“ vysvětlila Balážová, proč museli hasiči zapojit tank.

Část hasičů prochází speciálním výcvikem. Mezi profesionály jsou například potápěči, kteří musí do terénu, například když nepozorný traktorista nezvládne svůj stroj a skončí ve vodě. To se nedávno stalo na Šumpersku. Někteří profesionálové mají také horolezecký výcvik. Z výšek pak pomáhají nejen opuštěným čápatům, ale třeba také paraglidistovi, který v březnu v Milenově přistál v korunách stromů. „Měli na sobě lezecké stupačky, to jsou boty, které mají hroty na vnitřní straně. Díky nim se dostali do výšky patnácti metrů velice rychle, tam paraglidistu zajistili a slanili s ním dolů,“ popsala Balážová.

Občas musí hasiči prokázat i velký důvtip a rychlost. Například když musí během zásahu rozebrat běžecký pás. „Vyjížděli jsme do Červenky, kde čtyřletému chlapci uvázla ruka v běžeckém pásu, který byl spuštěný. Museli ho proto rychle rozebrat,“ sdělila mluvčí hasičů.

Dobrovolní i profesionální hasiči ale nevyjíždí jen k zásahům. V Dřevohosticích žijí manželé Hepnarovi. David Hepnar je roky kvůli vážné nemoci upoutaný na lůžko a banka manželům odmítla půjčit na novou střechu. Hasiči z okolí nejen že s desítkami dalších dobrovolníků přispěli do sbírky, ale nezištně pomohli i s likvidací staré hroutící se střechy. Těsně před Vánoci i díky nim dostal dům střechu novou. „Moc jim děkujeme. Hodní lidé ještě existují a moc nám pomohli,“ popsala spolumajitelka domu Žaneta Hepnarová.

Tagy:
hasiči Vánoce Olomoucký kraj střecha Haná okres Přerov Chameleoni Senice na Hané