Bytovým domem v Kopřivnici otřásl výbuch. Desítky lidí byly evakuovány, jeden zraněný

Ve čtvrtek večer se v bytovém domě v Kopřivnici v Moravskoslezském kraji rozezněla exploze, po které se v jednom z bytů zřítila příčka. Výbuch zřejmě způsobila manipulace s chemickými látkami, policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení. Desítky lidí byly z domu evakuovány, jedna zraněná osoba je v péči zdravotníků. V pátek ráno statik rozhodl, že dům není nutné stabilizovat.

Neštěstí se stalo okolo 19:00. Po explozi muselo být ze svých bytů evakuováno téměř 40 lidí. „V Kopřivnici zasahujeme u zřícené příčky v jednom z bytů, pravděpodobně následkem menší exploze. Evakuováno bylo několik desítek osob,“ uvedli ve čtvrtek hasiči z Moravskoslezského kraje. Později večer uvedli, že na místo pro evakuované přistavili menší hasičský autobus.

Policisté následně doplnili, že při výbuchu byla zraněna jedna osoba. „Byla předána zdravotníkům,“ sdělili kolem 21. hodiny. Zraněný je 29letý muž, který utrpěl středně závažné popáleniny rukou a části obličeje. Zdravotníci jej převezli do nemocnice.

Právě on zřejmě výbuch způsobil. „Z dosud zjištěných informací vyplývá, že měl mít v bytě různé chemické látky a současně pyrotechnické výrobky, přičemž k explozi mělo dojít při či následně po manipulaci s chemikáliemi,“ uvedla policejní mluvčí Soňa Štětínská. Podle ní jde zatím o předběžné závěry, protože policisté muže vzhledem k jeho zranění a hospitalizaci dosud nevyslechli.

„K ohledání místa byli přivoláni pyrotechnici z Pyrotechnické služby Policie ČR, psovod se služebním psem k vyhledávání akcelerantů a specialisté z odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství. Policisté na místě pracovali v podstatě až do brzkých ranních hodin, přičemž zajistili stopy a předměty, jejichž odborné zkoumání provedou pyrotechnici,“ doplnila mluvčí.

Po explozi musel dům prohlédnout statik, podle kterého ale není nutná jeho stabilizace. Lidé se tak od rána mohli vracet do svých bytů.

Tagy:
policie hasiči výbuch exploze evakuace Moravskoslezský kraj byt bytový dům statik statika Kopřivnice zdravotnický pracovník Pyrotechnická služba příčka