Záchrana psa si vyžádala 15 kilo srsti: Kdyby nelapal po dechu, nevíme, kde měl hlavu!

V Jižní Karolíně budou zvířecí záchranáři ještě dlouho vzpomínat na Pata, který k nim dorazil jako koule ztvrdlých chlupů. Těžko se mu dýchalo a museli rychle jednat. Aby ho osvobodili, bylo nutné ho uspat a ostříhat z něho několik kil srsti, vydalo to na dva odpadkové pytle.

Nebyli si jistí, zda je to vůbec pes

Do veterinární kliniky Clinton v Jižní Karolíně dorazila na konci října koule ztvrdlých dredů a chlupů, která ani nepřipomínala živé zvíře. Veterináři i dobrovolníci z organizace Heart of LCAC byli v šoku. Našli ho lidé, kteří informovali organizaci a dovezli zvíře na kliniku. Už když volali, že přivezou chlupatou kouli, o které si myslí, že je to pes, ale nejsou si tím jistí, byli záchranáři připraveni na to, že to asi nebude pěkný pohled. Ale tohle opravdu nečekali.

„Kdybychom ho neslyšeli, jak lapal po dechu, nebyli bychom schopni říct, který konec je hlava,“ řekla dobrovolnice z Heart of LCAC Betty Burns webu The Dodo. „Neviděli jsme jehi oči, neviděli jsme jeho nos, neviděli jsme jeho ústa. Dodnes nevíme, jak se mu to stalo.“

Patnáct kilo chlupů

Tým lékařů psa uspal a začali ho vysvobozovat ze zatvrdlých chlupů. Po čtyřech hodinách z něho odstříhali asi 15 kilo chlupů, zabralo to dva odpadkové pytle.

Ošetřovatelé odhadují, že pes musel být držen v kleci tak rok, aby se jeho srst dostala do takového stavu. S tolika chlupy omotanými kolem malého zvířátka se nedalo poznat, co je to za plemeno. Ale jakmile ho vysvobodili, zjistili, že se jedná o rozkošného křížence. Pojmenovali ho Pat the Mat. Jedná se o devítiletého voříška, nejspíš křížence kokršpaněla a jiného plemene s delším tělem.

Pat the Mat enjoying the great weather today. He is such an upbeat little guy.

Posted by HEART of LCAC on Friday, October 22, 2021
Pat je miláček, bezkonfliktní šťastný pes, a to navzdory všemu, čím si prošel,“ dodává Betty. Pat the Mat se má čile k světu a organizace o jeho stavu velmi často informuje, nachází se v dočasné péči v domečku a čeká ho ošetření zoubků, které má ve špatném stavu.

Tagy: