Odvážný zachránce osvobodil pětimetrového krokodýla od pneumatiky. Zvíře se léta dusilo

Zachránce plazů v Indonésii vysvobodil krokodýla, kterému před šesti lety uvízla kolem krku pneumatika. Obřího plaza stopoval zachránce-samouk tři týdny. Pneumatiku se mu nakonec povedlo přeřezat pilkou a krokodýla vypustil zpět do řeky Palu, napsal web stanice BBC.

„Žádal jsem ostatní o pomoc, ale báli se,“ přiblížil plánování záchranné operace 34letý Tili z indonéské provincie Střední Sulawesi. Přes pět metrů dlouhého krokodýla se mu podařilo chytit až napotřetí, předtím mu dvakrát z připravené pasti unikl.

Místní se obávali, že nechtěný nákrčník neustále rostoucího krokodýla nakonec zahubí. „Mnoho lidí pochybovalo a nevěřilo, že to myslím vážně,“ poznamenal Tili, který už v minulosti zachránil hady, krokodýly i další plazy.

„Včerejší den se zapíše do historie. Jsme rádi, že byl krokodýl zachráněn a vážíme si místních, kteří dokázali, že se upřímně zajímají o volně žijící živočichy,“ řekl agentuře AFP Hasmuni Hasmar, vedoucí místní agentury pro ochranu přírody.

Webu Daily Mail připomněl, že měla být v lednu 2020 v zemi dokonce vyhlášena soutěž „Sundej krokodýlovi pneumatiku“. Velký zájem u veřejnosti vzbudila zejména blíže nespecifikovaná odměna, kterou místní agentura na ochranu přírody v této souvislosti vypsala. V únoru 2020 se k odměně statečnému zachránci hlásila i vláda.

Později však úřady výzvu odvolaly kvůli obavám, že by mohla ohrozit bezpečnost zvířete. Přesto odvážný Tili nepřijde zkrátka. „Muže za jeho úsilí při záchraně divoké zvěře oceníme,“ slíbil Hasmar.

Tagy: