Hořící stromky, nehody i hala v plamenech. Hasiči na Štědrý den zasahovali u desítek požárů

Hasiči v Česku na Štědrý den zasahovali u 46 požárů, stejně jako loni. Nikdo při nich nezemřel, sedm lidí se zranilo. Předběžná škoda je 30,4 milionu korun. Z toho většina však nepřipadá na vánoční stromky a pod nimi ležící dárky, ale na požár zemědělské haly se senem a stroji v Klášterci u Vimperku. Oheň zde podle odhadů způsobil škodu 25 milionů korun. Vyplývá to z informací na webu Hasičského záchranného sboru ČR.

Nejvíce požárů bylo v sobotu v Praze, hasiči jich tam zaznamenali sedm. Pouze jeden ale přímo souvisel s Vánocemi. Večer hořel v rodinném domě v Božejovické ulici vánoční strom. Příčinou byla neopatrnost při používání prskavky. „Plameny zničily stromek, podlahu, část okenního rámu a vánoční dárky. Zplodiny hoření poškodily malbu stěn a stropu v obývacím pokoji domu,“ sdělil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Škoda je několik set tisíc korun. Čtyři lidi museli ošetřit záchranáři.

V Karlových Varech likvidovali hasiči požár vánočního stromu a dalšího zařízení ve čtvrtém patře bytového domu v ulici I. P. Pavlova. Záchranáři na místě ošetřili dva lidi, kteří se nadýchali kouře. Příčinu a výši škody hasiči vyšetřují. Oznámení o požáru přišlo okolo šesté hodiny večer.

Ve Středočeském kraji bylo požárů šest, v jižních Čechách pět, v Ústeckém kraji a na Vysočině shodně čtyři. Naopak ve Zlínském kraji hořelo pouze jednou. Požár v bytovém domě v Jablůnce na Vsetínsku podle předběžných odhadů způsobil škodu za jeden milion korun. Nikdo při něm neutrpěl zranění.

O něco více práce než normálně měli hasiči na jihu Moravy. Mezi zásahy vyniká např. stabilizace poškozené střechy v Brně-Chrlicích, kam jednotky vyjely v dopoledních hodinách. Jednalo se o střechu, pod kterou byly zaparkované obytné vozy. Zřejmě pod tíhou tajícího sněhu se střecha propadla. „Zasahovali jsme také u tří drobných požárů s celkovou škodou v jednotkách tisíců korun a bez zranění,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Jako zajímavost označil zásah, při kterém hasiči vyprostili kočku zaklíněnou v motorovém prostoru osobního auta.

Podle škody největší požár byl v Klášterci u Vimperku v Jihočeském kraji. Sklad se senem a stroji tam začal hořet odpoledne. Vzhledem k rozsahu platil druhý ze čtyř stupňů požárního poplachu. Večer už byl požár pod kontrolou a dál se nešířil. Příčina jeho vzniku zatím stanovená nebyla.

Tagy:
požár Vánoce Jihočeský kraj Hasičský záchranný sbor Česko Praha Martin Kavka Štědrý den Vimperk Klášterec